NavMenu

Stručni skup o bakteriji legionella 27. oktobra u Sarajevu

Izvor: eKapija Sreda, 17.10.2018. 16:13
Komentari
Podeli
(Foto: Sinisa Botas/shutterstock.com)
Komora sanitarnih inžinjera FBiH sa Institutom za certificiranje sistema (ICS) uz podršku Udruženja hotelijera i restoratera BiH i Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB u hotelu Holiday u Sarajevu 27. oktobra organizuje stručni skup "Legionella - detekcija, procena rizika, nadzor i prevencija", saopšteno je iz Komore.

Legionelle kao mikroorganizmi, rasprostranjeni svuda u prirodi, a posebno u vodi i vlažnom tlu, predstavljaju veliki javno-zdravstveni problem. U velikom broju kolonizuju različite sisteme za snabdevanje vode koje je čovek izgradio da mu služe (vodovodi, rezervoari, tornjevi, uređaji za zagrevanje, hlađenje i isparavanje vode i ovlaživanje vazduha), te su odgovorne za 2 do 15% pneumonija (upale pluća) u opštoj populaciji. Da bi vodeni aerosol postao zarazan za ljude, legionelle se moraju razmnožiti u vodi. Njihovom rastu i razmnožavanju pogoduju različiti faktori, kao što su temperatura vode od 20 do 40˚C, hidranti i slepi završeci u vodovodnoj mreži, duži zastoj vode, korozija cevi, stvaranje mulja i slično.


Savetovanje je namenjeno za zaposlene u turizmu, stručnjake iz zdravstva, stručne osobe zadužene za održavanje sistema pitke vode u hotelima, bolnicama, javnim ustanovama, članove Komore sanitarnih inženjera FBiH, naučne aktiviste, te druga zainteresovana lica iz oblasti prevencije, dijagnostike i uklanjanja bakterije legionella, uzročnika Legionarske bolesti iz radne i boravišne okoline.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.