Izvor: eKapija | Sreda, 17.10.2018.| 11:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Malinari iz Užica dobiće besplatno azotno đubrivo od Vlade - Prijave od 22. do 26. oktobra

(Foto: ALEX2016/shutterstock.com)
Grad Užice je dobio bespovratnu pomoć od Vlade Srbije u vidu 280 tona azotnog đubriva za poljoprivredne proizvođače koji imaju zasade malina na teritoriji grada Užica, saopšteno je na sajtu grada. Obaveza lokalne samouprave je da obezbedi prevoz i distribuciju đubriva.

- Maksimalno do 500 kg azotnog đubriva će se podeliti po poljoprivrednom gazdinstvu, do 1 hektara po zasadu maline. To znači da jedno poljoprivredno gazdinstvo bez obzira koju površinu ima pod zasadom maline maksimalno može dobiti 500 kilograma azotnog đubriva. Ukoliko je zasad manji od jednog hektara proporcionalno svojim parcelama proizvođači će dobiti određenu količina đubriva. O načinu distribucije azotnog đubriva poljoprivredni proizvođači biće naknadno obavešteni - rekao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Kako kaže, procena je da na teritoriji grada Užica ima negde oko 600 hektara pod zasadom maline, a ukoliko se u prvom krugu ne podeli predviđeno đubrivo raspisaće se drugi krug ili će se na Savetu za poljoprivredu doneti odluka da se đubrivo preusmeri na ona područja koja su ove godine bila pogođena gradom .

Prijave se mogu podnositi od 22. do 26. oktobra u mesnoj kancelariji na čijoj teritoriji se nalazi gazdinstvo. Potrebno je da podnosilac prijave dostavi popunjen obrazac za dodelu sredstava u oblasti voćarstva, fotokopiju potvrde o aktivnom statusu iz Registra poljoprivrednih gazdinstava i fotokopiju izvoda biljne strukture na osnovu koje će se utvrditi površina koja se nalazi pod malinom.

Predsednica udruženja poljoprivrednih proizvođača Slađana Stanković kazala je da ova pomoć možda ne znači mnogo, ali da je svakako dobro došla poljoprivrednim gazdinstvima, samim tim što su pretrpeli loše dve godine u proizvodnji maline kao i u ceni.

- Poljoprivredni proizvođači koji su upisivali đubrivo u martu mesecu u Mesnoj zajednici Karan gde su plaćali po 400 dinara, a prijavu vršili preko asocijacije kako bi dobili đubrivo koje je obezbedilo Ministarstvo, to isto sada moraju uraditi, ali u državnoj instituciji, u saradnji sa lokalnom samoupravom Grada Užica - poručila je Stanković i dodala da će Udruženje pružiti svu podršku Gradu Užicu kako na mestima gde đubrivo bude lagerovano tako i u pomoći dostavljanju spiskova da se posao obavi što uspešnije. Nakon utvrđivanja liste korisnika, izvršiće se podela mineralnog đubriva, dodala je Stanković.

Pravo na dodelu mineralnog đubriva može ostvariti fizičko lice koje je nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, sa aktivnim statusom u 2018. godini, prenosi sajt grada.

Ukupna vrednost dodeljenog đubriva je oko 10 miliona dinara, a transport đubriva do poljoprivrednih proizvođača, koji finansira grad je oko milion dinara.

Grad Užice je jedan od 25 gradova koji je dobio pomoć Ministarstva poljoprivrede za malinare shodno upućenom zahtevu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.