NavMenu

BAJATOVIĆ: Za pet godina ulažemo 3 mlrd EUR u gasnu infrastrukturu

Izvor: Tanjug Sreda, 17.10.2018. 15:46
Komentari
Podeli
Dušan Bajatović (Foto: mc.rs)Dušan Bajatović
U narednih pet godina u srpsku gasnu infrastrukturu biće investiramo gotovo 3 mlrdEUR, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Radimo na dva velika projekta gasne infrastrukture i to prema evropskim energetskim standardima. Prvi je interkonekcija Niš - Dimitrovgrad - Sofija, dugačka 109 kilometara, na koju bi se Srbija zakačila na bugarski gasovodni sistem. Drugi je magistralni gasovod od granice Bugarske do granice sa Mađarskom, rekao je Bajatović za Novosti.

Na interkonekciji se trenuto radi eksproprijacija i projektovanje. Evropa nam daje 49 mil EUR, obezbeđivanje ostatka novca od 85,5 mil EUR biće stvar Srbijagasa, a možda će nam pomoći Vlada Srbije, kazao je Bajatović.

Kada se radi o drugom projektu, kaže, dosad su održani bileteralni razgovori predsednika Aleksandra Vučića i premijera Bugarske i Mađarske, Bojka Borisova i Viktoras Orbana.

Ideja je, navodi on, da se taj gasovod nastavi na Turski tok i da praktično ta druga cev iz Turskog toka dođe do obale u Turskoj gde je već počela gradnja Gazproma i Bota prema Bugarskoj od oko 30 kilometara.

Kroz Bugarsku bi trebalo spojiti i 500 kilometara gasovoda ka Srbiji u predelu Zaječara koji bi išao pored Batočine, Smedereva, Beograda i gore prema Horgošu, i tu bi trebalo da uđe u Mađarsku. Kapacitet mu je 13 milijardi kubnih metara godišnje, navodi Bajatović.

Vode se razgovori između operatera. Ceo projekat bi mogao biti gotov 2020, a naša deonica već u decembru 2019, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, ta 403 kilometra gasovoda bi trenutno koštala oko milijardu i 80 mil EUR, a iz tog gasovoda bi moglo da se snabdeva i Sarajevo i Republika Srpska, što je u planu.

On kaže i da će ovaj gasovod graditi zajednička ruska kompanija Gastrans, koja je u vlasništvu 51% Gazproma i 49% Srbijagasa. Podnet je zahtev Agenciji za energetiku za proceduru izuzeća i dobijena je pozitivna odluka.

Trenutno je to na uvidu u Energetskoj zajednici u Beču, koja ima dva meseca da dostavi svoje primedbe da bi se donela i konačna odluka, otprilike krajem novembra, rekao je Bajatović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.