Izvor: eKapija | Utorak, 16.10.2018.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nedostatak kadrova izazov za dalji rast i razvoj kompanija - Novi ciklus programa EY Preduzetnik godine 2018 otvoren do 15. novembra

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Revizorsko-konsultantska kompanija EY predstavila je danas treće po redu istraživanje EY Preduzetnički barometar, sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine™, koje je ove godine podržalo Ministarstvo privrede Republike Srbije. Ovom prilikom je, na konferenciji u Privrednoj komori Srbije, najavljeno i otvaranje novog, sedmog po redu konkursa za program EY Preduzetnik godine™ koji će trajati do 15. novembra 2018. godine.

EY Preduzetnički barometar je godišnje istraživanje koje ima za cilj da istraži i artikuliše na direktan način pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg preduzetničkog ambijenta. Kako je ovo treći put da je istraživanje sprovedeno među najuspešnijim domaćim preduzetnicima, studija nudi i uporednu analizu podataka koja otkriva i kakva je kontinuirana problematika poslovanja preduzetništva u Srbiji.

Studija EY Preduzetnički barometar kao jedan od rezultata navodi i tri ključne preporuke na sledećim poljima za Vladu Republike Srbije, korporacije, kao i same preduzetnike - alternativni izvori finansiranja malih i srednjih preduzeća, tehnološke inovacije i veštačka inteligencija, kadrovi i preduzetničko poslovanje.

Tri četvrtine ispitanika istraživanja složilo se da je nedostatak pravih kadrova značajan izazov za dalji rast i razvoj kompanije. Gotovo svi ispitanici - 93% sprovodili su inovativne aktivnosti u okviru poslovanja kompanije, a pokazao se da je ovo polje sa mnogo potencijala gde dalje treba unaprediti zakonsku regulativu u cilju podsticaja za dalje inoviranje. Još jedna godina istraživanja EY Preduzetnički barometar pokazala je da 64% preduzetnika iz sopstvenih sredstava finansira svoje poslovanje, dok polovina ispitanika smatra da su im potrebni alternativni izvori finansiranja. Kao i prethodnih godina, velika većina preduzetnika, 92% smatra da je potrebno snižavanje stope oporezivanja zarade.

O rezultatima istraživanja koje je sprovela kompanija EY, na konferenciji za novinare razgovarali su Branislava Simanić, direktor sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije, Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Darko Budeč, predsednik žirija programa EY Preduzetnik godine i EY Preduzetnik 2012. godine, Ljiljana Živković Karaklajić, član žirija programa EY Preduzetnik godine i EY Brzorastući preduzetnik 2014. godine i Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke u Srbiji.

Uz promociju rezultata studije EY Preduzetnički barometar istaknuto je i da je otvoren sedmi po redu konkurs za nagradu EY Preduzetnik godine. Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano u februaru 2019. godine, a pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji će i ovaj put, zajedno sa pobednicima iz zemalja širom sveta, konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2018. godine. Kao i prethodne godine, program su podržali Ministarstvo privrede Republike Srbije, ProCredit banka, Radio-televizija Srbije, magazin Biznis & Finansije i poslovni portal eKapija.

- Ono što karakteriše naše najuspešnije preduzetnike, kojih za ovih šest godina koliko program EY Preduzetnik godine postoji u Republici Srbiji ima više od 150, jesu neverovatna agilnost i sposobnost prilagođavanja trenutnim tržišnim uslovima. Činjenica da je prosek starosti ovih kompanija 22 godine dovoljno govori o njihovoj posvećenosti biznisima koje razvijaju i njihovoj snazi da se izbore sa najtežim uslovima u kojima su poslovali proteklih decenija. Ponosan sam što se mnogi od njih danas bore na svetskom tržištu sa najjačim svetskim kompanijama iz njihovih branši - izjavio je Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Više informacija i prijavni formular za program EY Preduzetnik godine™ nalazi se na linku www.ey.com/rs/eoy.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.