Izvor: Indikator | Utorak, 16.10.2018.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Priprema se prodaja Addiko banke u 2019. godini?

Finansijski investitor Advent priprema inicijalnu javnu ponudu deonica (IPO) ili prodaju Addiko banke u Beču, koja je nastala iz posrnule Hypo Alpe Adria Bank.

Investicione banke Goldman Sachs i Citi će savetovati Advent u procesu, reklo je nekoliko osoba upoznato sa pitanjem novinskoj agenciji Reuters, prenosi Indikator.ba.

Fokus je na IPO-u, koji bi mogao da se održi sledeće godine. Advent i banka odbili su da komentarišu navode ili su na početku bili nedostupni.

Knjigovodstvena vrednost Addika je oko 850 mil EUR, rekao je jedan od insajdera. Moguća procena je nepoznata, ali se evropski konkurenti trže u proseku sa 0,85 puta od knjigovodstvene vrednosti.

Addiko je nastao iz balkanskog poslovanja Hypo Alpe Adria banke, koju su 2014. godine kupili konzorcij Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Advent je preuzeo 80%, a EBRD preostalih 20%. Bankarska grupa sa sedištem u Beču ima više od 1,1 milona kupaca u svojoj osnovnoj delatnosti u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. U Austriji i Nemačkoj nudi online štedne proizvode.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.