Izvor: eKapija | Utorak, 16.10.2018.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stabilizuju temelje Pobednika - Raspisan tender za projekat statičke sanacije spomenika na Kalemegdanu

(Foto: shutterstock)
Beogradski Pobednik, simbol srpske prestonice, biće uskoro saniran.

Još pre dve godine, naime, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu dao je ekspertsko mišljenje da naginjanje spomenika predstavlja proces koji i dalje traje. Radi se o relativno sporom procesu, koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja, a u periodu od 35 godina, za koji postoje podaci, horizontalno pomeranje na visini postolja figure se povećalo za 30%. Uzroci toga su nejednaki uslovi oslanjanja temelja, pa se kao neophodna mera predlaže ojačanje temelja spomenika izradom bušenih armiranobetonskih šipova.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda raspisao je tender za projekat statičke sanacije spomenika Pobednika na Beogradskoj tvrđavi. Rok ponuđačima da dostave ponude je 23. oktobar, a više detalja o uslovima tendera, te specifičnim radovima pogledajte na linku.

Spomenik Pobednik podsetimo, podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kockastoj bazi, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Za kulturno dobro utvrđen je 1992. godine. Ceo javni poziv možete pogledati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.