NavMenu

Objavljena namera o prodaji NLB-a do kraja godine

Izvor: Tanjug Utorak, 16.10.2018. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adriana Iacob/shutterstock.com)Ilustracija
Nova Ljubljanska banka (NLB) i Slovenački državni holding (SDH), koji upravlja vlasničkim portfeljom države, objavili su u u ponedeljak 15. oktobra, nameru o prodaji većinskog paketa deonica najveće slovenačke banke do kraja ove godine, putem inicijalne javne ponude akcija (IPO).

Namera za prvu javnu ponudu deonica NLB-a na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi odnosi se na najmanje 50% plus jedna deonica banke, a najviše na 75% minus jedna deonica, prenosi slovenačka agencija STA.

U toj banci očekuju da bi prospekt za sprovođenje IPO mogao biti objavljen 26. oktobra na portalu Ljubljanske berze, što bi označilo i zvanični početak prodajnog postupka.

Malim akcionarima će biti ponuđeno da otkupe 10% akcija NLB-a, dok se za ostatak očekuje učešće institucionalnih ulagača.

Ukoliko sve bude išlo po planu slovenačke vlade, potencijalni kupci bi narudžbine za kupovinu deonica mogli da predaju u prvoj nedelji novembra, nakon čega bi se definisala prodajna cena, a deonice podelile kupcima, prenosi Hina.

Nakon toga, predviđa se, akcije NLB-a počele bi da se kotiraju na berzama u Ljubljani i Londonu.


Prodaja većinskog državnog udela NLB-a obaveza je Slovenije nakon što joj je Evropska komisija odobrila dokapitalizaciju.

Evropska komisija je, podsetimo, 2013. dozvolila da država svojim sredstvima dokapitalizuje NLB, a da se to ne računa kao kršenje evropskih pravila o konkurenciji i ne tretira kao nedopuštena državna subvencija, ali samo pod uslovom da se većinski državni paket banke proda, kako bi ona mogla da se restrukturira i postane dugoročno održiva.

Prethodna vlada Mire Cerara obećala je EK delimičnu privatizaciju NLB-a, s tim da se do kraja ove godine proda najmanje 50 posto deonica, a da država na kraju procesa ostane vlasnik 25% akcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.