NavMenu

U fabrici Tisza automotiv u Senti postigli jedinstven kolektivni ugovor

Izvor: Novosti Ponedeljak, 15.10.2018. 15:11
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Oko 600 zaposlenih u fabrici Tisza automotiv u Senti je zadovoljno jer je poslovodstvo sa sindikatom zaključilo prvi kolektivni ugovor. Osim što su radno-pravni odnosi regulisani u skladu sa zakonima Srbije, primenjena je i praksa EU. Ugovorne strane dogovorile su se i o povećanju cene rada, da se zarade i druga primanja isplaćuju na osnovu rada i zalaganja, a novo je to što je svim zaposlenima obezbeđeno dopunsko privatno penzijsko osiguranje.

Zaposleni u ovoj kompaniji posebno su zadovoljni jer će im novembarska plata biti uvećana, tako da će prosečno iznosti 50.000 dinara, rečeno je prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora u Kikindi.

- Najvažnije da će nam plate sada biti uvećane, jer je kolektivnim ugovorom predviđena viša cena rada. Umesto 35.000 dinara za radnike na proizvodnoj liniji, ona će iznositi oko 50.000 dinara. Isplata je redovna, a uslovi rada su dobri. Radi se po osam sati, u dve smene, a prekovremeni rad se posebno plaća. Pogon je čist, uredan, klimatizovan. Malo je firmi koje radnicima daju i dodatno penziono osiguranje, a mi smo i to dobili - izjavio je Dragan Popov, predsednik reprezentativnog Samostalnog sindikata u fabrici.

Izvršni direktor senćanske fabrike Akoš Barna kaže da su se poslovodstvo i sindikat sporazumeli da se zarade i druga primanja isplaćuju na osnovu redovnosti na poslu, što je osnov za obračun svih grupnih i pojedinačnih bonusa.

- Novina je to što je svim zaposlenima obezbeđeno dobrovoljno dopunsko penzijsko osiguranje a da ih to ništa ne košta. To jeste izdatak za poslodavca, ali nije za zaposlene - objasnio je Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnog sindikata Kikinde, uz napomenu da je ovo jedinstven kolektivni ugovor u severnom Banatu, a verovatno i šire.


Vlasnici fabrike Tisza automotiv su iz Nemačke, Mađarske i Srbije. U Senti rade od 2014, a pogon imaju i u Bečeju i zapošljavaju oko 1.700 radnika. Proizvode kablove za autoindustriju. Zbog dobrih uslova rada i zarade, u Senti radi i oko 500 Kikinđana, za koje je svakodnevno organizovan prevoz.

Dobar radnik - zadovoljan radnik

- Razumeli smo potrebu radnika da imaju dobar kolektivni ugovor, a potrebe naših radnika su nam na prvom mestu. Mi želimo visokokvalitetan proizvod, a to možemo da postignemo samo ako su radnici zadovoljni - ističe Andraš Gladinec, zamenik direktora fabrike u Mađarskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.