Izvor: Promo | Ponedeljak, 15.10.2018.| 11:23

Španija - neotkrivena ekonomska sila

(Foto: © Herrera Kominek ICEX)

Kada se u Srbiji govori o Španiji, većina će najpre pomisliti na turizam i sport. Ove asocijacije su opravdane, jer je Španija jedna od vodećih svetskih turističkih destinacija, sa više od 80 miliona turista godišnje, i prihodom od 173 mil EUR od turizma (15% BDP-a) u 2017, kao i zemlja sa bogatom sportskom tradicijom.

Sa 46 miliona stanovnika, Španija je peta ekonomija evrozone i 14. u svetu po visini BDP-a. Takođe, zauzima 13. mesto u svetu po visini primljenih direktnih stranih investicija i 14. po investicijama u inostranstvo. Uz stopu rasta BDP-a od 3,1% u 2017, i konstantan ekonomski rast već četvrtu godinu zaredom, Španija nudi jedno od najatraktivnijih nacionalnih tržišta u Evropi.

Španska dostignuća i inovacije

U cilju prevazilaženja sopstvenih klimatoloških i geografskih nedostataka, koji karakteriše suva klima i manjak padavina, Španija je razvila veoma napredan sistem upravljanja vodama, postavši tako jedan od svetskih lidera u ovoj oblasti, posebno po pitanju snabdevanja i prečišćavanja vode.

Sektor obnovljivih izvora energije možda i najbolje oslikava dostignuća španske tehnologije. Trenutno, Španija ima 23.092 MW instalirane snage obnovljive energije, sa izraženim učešćem solarne i energije vetra koje daju skoro četvrtinu ukupne godišnje proizvodnje električne energije. U oblasti solarne energije, svetski je lider po postojećoj infrastrukturi i tehnološkim kapacitetima, sa 50 operativnih solarnih termoelektrana.

Eurail je objavio zanimljiv izveštaj, prema kojem je Španija evropska zemlja sa najdužom železničkom mrežom brzih pruga, a njene kompanije se svrstvaju među vodeće u svetu u oblasti izgradnje i upravljanja saobraćajnom infrastrukturom.

Sektor koji je možda i najpribližniji Srbiji je poljoprivreda: Španija je peti najveći proizvođač poljoprivrednih proizvoda u Evropskoj uniji i četvrti najveći izvoznik. Kada je reč o podsektorima, ističe se kao vodeći svetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja; jedan je od tri vodeća svetska izvoznika voća i povrća; drugi najveći proizvođač svinjskog mesa u EU (četvrti u svetu). Pored toga, vodeći je evropski proizvođač organske hrane i jedan od tri najveća proizvođača vina u EU, sa proizvodnjom od 42 miliona hektolitara u poslednjih pet godina.

Španija je peti najveći proizvođač poljoprivrednih proizvoda u EU i četvrti najveći izvoznik (Foto: © Herrera Kominek ICEX )


Saradnja Španije i Srbije

Među ostalim sektorima značajnim za Srbiju ističu se IT sektor, tekstilna i automobilska industrija. Potencijal za saradnju raste sa ekonomskim napretkom obe zemlje. Kada je reč o trgovini, važno je uočiti povećanje bilateralne razmene između Španije i Srbije poslednjih godina. Takođe, od 2014. godine španski izvoz u Srbiju je rastao dvocifrenom procentnom stopom svake godine. U 2017. stopa rasta u odnosu na prethodnu godinu bila je 23%. Podaci dostupni za 2018. (prvih šest meseci) pokazuju rastuću tendenciju, sa stopama porasta od 17% za španski izvoz u Srbiju i 22% za sprski izvoz u Španiju. U Srbiji trenutno posluje 30 španskih kompanija u sektorima inženjerstva, građevinarstva, životne sredine, modne i tekstilne industrije, automobilskih komponenti, prehrambene industrije, hotelijerstva, industrijske opreme, železničke industrije itd.

Solarna i energija vetra daju skoro četvrtinu ukupne godišnje proizvodnje električne energije u Španiji (Foto: © Herrera Kominek ICEX )


Poslovni forum

Imajući u vodu konstantni rast bilatelarne razmene između dve zemlje, Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX) organizuju Poslovni forum "Španija – Srbija", u cilju daljeg unapređenja ekonomskih odnosa između naše zemlje i Španije. Od 23. do 24. oktobra u hotelu Hilton, ovim povodom Srbiju će posetiti predstavnici 21 španske kompanije iz sektora infrastrukture, životne sredine, turizma, saobraćaja, građevinarstva, agro-prehrambene, tekstilne i modne industrije. U okviru foruma održaće se i konferencija sa panel-diskusijama, kroz koje će se predstaviti mogućnosti, prednosti i izazovi poslovanja u Srbiji, uz poseban osvrt na infrastrukturu, finansiranje projekata, kao i poljoprivredne zadruge u Srbiji i Španiji.

Zvaničnu špansku delegaciju predvodi državni sekretar za trgovinu, Šiana Mendes, a inauguraciji Foruma prisustvovaće i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, domaćih ministarstava i drugih javnih institucija. Forum će omogućiti da kompanije iz obeju zemalja stupe u direktan kontakt, a do sada je zakazano više od 80 individualnih sastanaka između njihovih predstavnika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.