Izvor: Beta | Ponedeljak, 15.10.2018.| 09:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Američki maloprodajni gigant Sears proglasio stečaj

Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Američki maloprodajni gigant Sirs (Sears), koji je nekad dominirao trgovinom u zemlji, proglasio je stečaj podlegavši pod ogromnim dugovima i gubicima.

Kompanija Sears Holdings, koja je takođe vlasnik Kmarta, podnela je jutros zahtev za stečajnu zaštitu.

Sears je nekad dominirao američkom mloprodajom, a počeo je 1880-ih kao katalog sa narudžbinama preko pošte. Kompanija je pogođena, zajedno sa mnogim drugim tradicionalnim maloprodajnim grupama, rastućom onlajn konkurencijom firmi kao što je Amazon i druge. ompanija je poslednjih godina zatvarala prodavnice i prodavala imovinu dok se borio sa dugom od više od 5 mlrd USD.

Sears ima 90.000 zaposlenih a kada je bila na vrhuncu imala je više od 350.000 i više od tri hiljade prodavnica. Kompanija je postala najveći američki maloprodajni lanac pre nego što ga je pretekao Valmart (Walmart) 1980-ih.

Operater kompanija Sirs i Kmart pridružuju se sve većem spisku maloprodajnih kompanija koje su podnele zahtev za zaštitu od stečaja ili su zatvorene poslednjih nekoliko godina u jako konkurentnoj klimi.

- Ovo je kompanija koja je 1950-ih bila kao kolos u američkom maloprodajnom okruženju. Nadamo se da će manji novi Sirs biti zdraviji - rekao je Kreg Džonson iz konsultantske kompanije za malorodaju.

Zahtevom za stečaj pod poglavljem 11 odlažu se obaveze kompanije prema njenim kreditorima, i daje joj se vreme da reorganizuje dugove i proda delove svog poslovanja.

Obzirom na veličinu Sirsa njegov zahtev za stečaj imaće efekat na mnoge stvari od vlasnika prostora do desetina hiljada zaposlenih. Zahtev za stečaj podnet je uoči ključne praznične sezone za kupce i usledio je pošto je generalni direktor i predsednik komapnije Edi Lapmpert pokušao da spase firmu i da spreči njen odlazak u stečajni sud, do sada. Lampert koji je najveći akcionar je zajmio sopstveni novac godinama i sklapao poslove da podrži kompaniju.

Kompanija je prošle godine prodala svoj brend Krafstman (Crafstman) a prethodno je prodala delove Sirs Houmtaun i outlet jedno outlet odeljenje.

Akcije Sirsa pale su sa oko šest dolara prošle godine na ispod minimalnog jednog dolara koliko je potrebno da vrede da bi ostale da se trguju na indeksu Nasdak. U aprilu 2007. te akcije su se prodavale za 141 USD.

Od maja kompanija ima manje od 900 radnji, u odnosu na oko 1.000 koliko je imala na kraju prošle godine. Broj radnji je bio na vrhuncu 2012, kada ih je bilo 4.000 uključujući Sirs Kanada koji je kasnije prodat.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.