Izvor: Dnevnik | Nedelja, 14.10.2018.| 12:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cene goriva u Srbiji i dalje rastu - Globalno tržište nafte sve nestabilnije

Ilustracija (Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Na benzinskim pumpama u Srbiji poslednjih nekoliko meseci gorivo stalno i pomalo ide uzlaznom putanjom, pa je ovih dana za litar potrebno više novca nego prošle nedelje.

Litar bezolovnog benzina prodaje se za oko 157 dinara, što je oko dinar više, dok je litar evrodizela sada skuplji oko dva dinara i košta oko 168. Cene nisu iste na svim pumpama, pa je gorivo moguće natočiti i jeftinije, ali i znatno skuplje, posebno na pumpama na autoputu. I na tržištima u regionu cena goriva raste pa je tako na benzinskim pumpama u Hrvatskoj za litar benzina potrebno oko 1,45 EUR u proseku, dok dizel-gorivo u toj zemlji u proseku košta oko 1,41 EUR.

Prema rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, više cene goriva u Srbiji posledica su rasta cene nafte i berzanskih kotacija benzina i dizela.

- To su referentne cene, na osnovu kojih se određuju cene na veleprodajnom tržištu - kaže Mićović.

Kako dodaje, berzanske kotacije rastu već dva meseca i više su oko 15%, što utiče na cenu goriva na našim pumpama, ali i na tržištima u regionu.

U istom periodu, ukazuje Mićović, nafta je poskupela više, odnosno barel je skuplji oko 20%.

Kako će se kretati cena nafte zavisi od globalnog tržišta i veoma je teško predvideti bilo šta jer sadašnja promena cene nafte nije posledica tržišnih kretanja, odnosno odnosa ponude i tražnje, već je izazvana drugim faktorima, pre svega političkim, kaže Mićović.

Inače, od maja se cena barela "brenta" kretala između 70 i 80 USD, a proteklih nekoliko nedelja je bila u stalnom rastu i početkom oktobra "brent" je koštao oko 86 USD, ali sada barel te nafte košta oko 83 USD. To je u odnosu na početak godine oko 16 dolara više, a oko 20 više nego krajem februara. Ovogodišnja prosečna cena barela "brenta" je nešto viša od 73 USD i u odnosu na prošlu godinu barel je skuplji oko 18 dolara.

Na koju stranu će ići cena nafte i kojom dinamikom malo ko želi da kaže, ali pojedini trgovci naftom procenjuju da bi barel "brenta" do kraja godine mogao koštati 90 USD. Sve, naravno, zavisi od globalnog tržišta, koje je zbog sukoba Amerike i Irana, kao i drugih sličnih trzavica, sve nestabilnije.

U svakom slučaju, očekuje se i reakcija države jer bi kroz akciznu politiku i ona mogla uticati na sniženje cena naftnih derivata na našim pumpama. Posebno su ugroženi poljoprivrednici i prevoznici, koji gorivo kupuju isto kao i svi drugi vozači.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.