Izvor: Beta | Subota, 13.10.2018.| 10:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Srbiji formirano 311 zemljoradničkih zadruga

Ilustracija (Foto: Vedrana Džudža)
Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je u petak (12. oktobra 2018. godine) da je formirano 311 poljoprivrednih zadruga, čime je napravljen iskorak za opstanak sela.

On je u Kruševcu, posle razgovora sa rukovodstvom grada o formiranju zadruga i o regionalnom razvoju, rekao da je planirano da se u republičkom budžetu 2019. godine izdvoji 25 mil EUR za razvoj zadrugarstva, četiri puta više nego ove godine.

Srpska akademija nuaka i umetnosti (SANU) će, prema njegovim rečima, napraviti mapu regiona, a biće definisana i strategija ravnomernog regionalnog razvoja.

- Pokušaćemo da objedinimo porodična gazdinstva i oformimo što više specijalizovanih poljoprivrednih zadruga, kako bi postale robni proizvođači i odolele izazovima tržišta, a isključili prekupce u prodaji robe - kazao je Krkobabić.

On je naveo da Srbija treba da podstiče razvoj stočarstva jer je potpisan ugovor sa Kinom o izvozu junećeg i jagnjećeg mesa.

Ministar je obišao zemljoradničku zadrugu Euro duo kalem u selu Lazarevac, kojoj je iz budžeta dat podsticaj za rad od 11 miliona dinara. Krkobabić je istakao da očekuje da hladnjača zadruge u Lazarevcu bude centar za otkup i preradu druge klase voća koja se teže prodaje.

Pomoćnik gradonačelnika Kruševca Marko Milojević rekao je da su akcije pomoći zadrugama i opstanku sela od nemerljivog značaja, dok je predsednik Odbora SANU za selo Dragan Škorić najavio da će izgradnja hladnjače u zemljoradničkoj zadruzi promeniti sliku tog kraja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.