NavMenu

Momčilo Antić, direktor Fonda za građevinsko zemljište u Pirotu - počinje izgradnja kapitalnih objekata

Izvor: Danas Petak, 03.04.2009. 08:31
Komentari
Podeli

Momčilo AntićMomčilo Antić

Prioritet za ovu godinu je izgradnja zatvorenog plivačkog bazena, jedna od važnih investicija je i rekonstrukcija Omladinskog stadiona, u planu je rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave Gradić, a radimo i projekat rekonstrukcije Trga pirotskih ratnika - kaže za Danas direktor Fonda za građevinsko zemljište u Pirotu Momčilo Antić, naglašavajući da će prioritet imati i asfaltiranje ulica u gradu u kojima se zamenjuje stara azbestna vodovodna mreža i rekonstrukcija puteva ka selima.

Antić kaže da će ovih dana biti raspisan tender za izbor izvođača za izgradnju zatvorenog bazena u gradu koji će se graditi po fazama.

- Imali smo obećanje iz Ministarastva za NIP da ćemo za taj objekat dobiti milion evra, a opština iz budžeta da izdvoji oko 65 miliona dinara. Međutim, iz NIP-a smo dobili samo 55 miliona dinara. To je, naravno, nedovoljno. Ceo objekat košta od 5 do 6 miliona EUR. Za bazen imamo oko milion evra, pa pokušavamo da obezbedimo i dodatna sredstva. Sa Ministarstvom za omladinu i sport imamo načelni dogovor da se po principu pola-pola obezbede sredstva iz Ministarstva i opštinskog budžeta za rakonstrukciju Omladinskog stadiona. Ovo kultno mesto bilo bi rekonstruisano u potpunosti. Uveren sam da ćemo to uraditi u toku ove godine. Gradićemo sportske terene u gradu i selima. U planu je, kada se završi projekat Gradića, da počnemo rekonstrukciju tog dela grada. U toku godine od Ministarstva kulture očekujemo da obezbedi dodatna sredstva sa rekonstrukciju Gradića. Radimo i projekat rekonstrukcije Trga pirotskih ratnika. Ukoliko bude novca, krenućemo i sa tim. U planu je i rekonstrukcija puteva ka selima - kaže Antić.

Na pitanje da li će se nastaviti rekonstrukcija puta od Planinarskog doma do Visočke Ržane i deonice od Cerove do Jabučkog ravništa, Antić kaže da je put do Visočke Ržane izuzetno važan zbog otvaranja Stare planine i stvaranja uslova za investiranje, ali i za povezivanje pirotske i dimitrovgradske opštine.

- Deonica tog puta od Četvrtog kilometra do Planinarskog doma u dužini od 8,5 km rekonstruisana je. "Putevi Srbije" uložili su oko 3 mil EUR. Dobili smo odličan put i najbolju brdsku stazu u Srbiji za auto trke. Fond vodi i dva projekta koji su od kapitalnog značaja. Prvi je rešavanje elektro snabdevanja Jabučkog ravništa, buduće turističke destinacije ispod Babinog zuba. To je velika investicija za koju je raspisan tender i očekujemo dodatna sredstva. Obezbeđeno je 150 miliona dinara za elektrifikaciju. Druga važna kapitalna investicija je probijanje puta od Cerove do Jabučkog ravništa u dužini od oko 20 km. Trasa budućeg puta je probijena, radi se projektna dokumetnacija za izgradnju puta čiji kolovoz treba da bude širine 9 m. Uz kolovoz će biti i trotoari sa obe strane. Očekujemo da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja za desetak dana odgovori da li će biti obezbeđena neophodna sredstva ili ćemo morati da zamrznemo taj projekat. Stav lokalne vlasti, a pre svega Koalicije za Pirot, jeste da se iz krize ne izlazi tako što ćemo čekati da se ona sama reši. Iz krize se izlazi povećanim radom i većim investicijama - kaže za Danas Momčilo Antić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.