Izvor: eKapija | Nedelja, 14.10.2018.| 17:12

Mala preduzeća postaju višestruke žrtve ransomware napada - Svaka treća firma poverava sajber bezbednost nestručnim licima

Veoma mala preduzeća sa manje od 50 zaposlenih mogu biti unosna meta za sajber kriminalce zbog podataka koje čuvaju o svojim klijentima i zaposlenima. Ovo ih može koštati ukoliko se ti podaci prodaju ili iskoriste za ucenu, a to može doneti nove prihode kriminalcima koji napadaju preduzeća.

Pored stalnih rizika od remećenja sajber bezbednosti, studija kompanije Kaspersky Lab otkrila je da su mala preduzeća takođe ugrožena jer se oslanjaju na osoblje koje nema iskustva na polju sajber bezbednosti. Svako treće preduzeće ove veličine poverava IT bezbednost zaposlenima koji možda nemaju znanje neophodno za zaštitu od raznih pretnji.

Proučavajući detaljnije pretnje usmerene ka malim preduzećima, izveštaj kompanije Kaspersky Lab ilustruje kako na njih utiče ransomware - s nalazima koji pokazuju da kada ove kompanije jednom postanu meta ransomware-a, često su meta iznova i iznova. Zaista, od onih malih preduzeća koja su pretrpela neki incident u poslednjih 12 meseci, mnoga su postala žrtve višestrukih incidenata — sa 37% njih koja su doživela dve ili tri infekcije.

Ovo može imati veliki uticaj na poslovanje, jer prestanak sa radom ili nedostatak pristupa datotekama u dužem vremenskom periodu može biti izuzetno štetan. Zapravo, od anketiranih žrtava ransomware-a, više od četvrtine (27%) je izgubilo pristup svojim podacima u periodu od nekoliko sedmica, što znači da ovaj problem neprestano ugrožava male firme zbog mogućnosti prestanka rada, a samim tim i štete po prihode i reputaciju.

- Ransomware je jedna od mnogih veoma ozbiljnih sajber pretnji sa kojima se danas suočavaju preduzeća. Kada vas zadesi, može imati ogromne posledice, bez obzira na veličinu preduzeća. Međutim, veoma male firme su posebno osetljive na višestruke incidente. Jedan od razloga za to je možda taj što u mnogim malim preduzećima IT obezbeđivanje vrše ljudi koji verovatno ne znaju kako da izbegnu opasnosti - jednostavno nemaju vreme ili IT veštine da bi se nosili sa tim pretnjama - rekao je ovim povodom Sergej Martsinkian (Sergey Martsynkyan), šef sektora za B2B marketing proizvoda u kompaniji Kaspersky Lab.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.