Izvor: Beta | Nedelja, 14.10.2018.| 17:06

Potpisan Sporazum o saradnji u carinskim pitanjima između Srbije i Izraela

Ilustracija (Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
Sporazum o saradnji u carinskim pitanjima između Vlada Srbije i Izraela potpisan je u petak (12. oktobra 2018. godine) u Upravi carina Srbije i usmeren je na razmenu iskustava i informacija u suzbijanju carinskih prekršaja, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sporazum su na inicijativu Uprave carina potpisali visoki zvaničnici poreske i carinske administracije dveju zemalja.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam potpisala je Sporazum u ime Izraela, u prisustvu direktora Poreske uprave Izraela Erana Jakova i direktorke Uprave carina Izraela Avrahama Ben-Ardeta, dok je u ime Vlade Srbije Sporazum potpisao direktor Uprave carina Miloš Timotić.

Sporazumom, kojim se predviđa intenzivnija saradnja administracija dveju zemalja, omogućiće se razmena iskustva, znanja i novih metodologija rada, posebno u oblasti suzbijanja carinskih prekršaja o uspostavljanju i održavanju brzih i sigurnih kanala komunikacije za razmenu informacija.

Potpisani dokument predstavljaće okvir za uspostavljanje kvalitetnije saradnje carinskih službi i doprinosiće, kako iz ministarstva navode, očuvanju bezbednosti granica i budžeta obe države.

Sporazumom je predviđeno da dve carinske administracije razmenjuju iskustva po svim pitanjima koja se tiču poštovanja carinskih propisa, a predstavnici carinske službe Srbije iskoristili su priliku da delegaciju Izraela upoznaju sa resursima sa kojima služba u Srbiji raspolaže, kao i postignutim rezultatima u prethodnom periodu.

Iz ministarstva podsećaju da je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Izraelom u 2017. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila više od 59 mil EUR, a primetan je i trend povećanja robne razmene između dve zemlje u tekućoj godini, jer je za prvih devet meseci ostvarena razmena gotovo identična onoj koja je postignuta tokom cele prošle godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.