NavMenu

Pokretanje biznisa uz poreske olakšice za početnike - Uštede od 12.000 do 60.000 dinara mesečno po zaposlenom

Izvor: RTS Petak, 12.10.2018. 11:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Od početka ovog meseca, stupile su na snagu dugo najavljivane poreske olakšice za one koji pokreću biznis. Za razliku od dosadašnjih olakšica, kada su porez na zaradu i doprinosi plaćani, a onda ih je država refundirala, oni koji sada započinju poslovanje, godinu dana su oslobođeni plaćanja.

Fotograf sa diplomom Ekonomskog fakulteta Jovica Banjanac od juna radi u Požegi. Posle višegodišnje potrage za poslom u struci, skupio je novac da krene u samostalan biznis, konkurisao je i za sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje, ali mu za fotografsku radnju nisu odobrena. Žao mu je što nije sačekao nove poreske olakšice, koje početnicima mnogo znače.

- Uopšte nisu mala sredstva, značajna su, tako da će dobro doći ta pomoć. Značajna bi bila i neka sredstva kao subvencije za nabavku nekih novih mašina kako bismo unapredili svoje proizvode - ukazuje Jovica.

Procena je da će preduzetnici i vlasnici malih preduzeća, sa oslobađanjem plaćanja poreza i doprinosa, zavisno od područja u kojem posluju, štedeti od 12.000 do 60.000 dinara mesečno po zaposlenom. Olakšica važi za najviše devet radnika i vlasnika.

- Oni nekada ta sredstva i nemaju i to ih sprečava da uđu u sistem, da počnu da rade. Plaše se kako da obezbede tih prvih 12.000 dinara. Ono što mi ovim omogućavamo je da krenu da rade prva tri meseca, šest meseci, bez da zarađuju. Pokušajte, učite, vežbajte se, naučite šta znači biti preduzetnik - poručila je Jelena Bojović koja radi na Projektu regulatorne reforme – Naled.


Iako je olakšica prvenstveno namenjena mladim ljudima sa tek stečenim diplomama, pravo na to imaju svi koji pokreću biznis, a najmanje šest meseci su bili na evidenciji nezaposlenih. Olakšica se može koristiti samo jednom.

U Naledu, koji je i pokrenuo inicijaitivu, procenju da je za početne troškove preduzetniku i dalje potrebno između 5.000 i 30.000 dinara.

- Radimo i na tome da promovišemo ovu meru, pozivamo računovođe i revizore, pre svega računovođe da daju poseban paket za tu vrstu poslovanja i da ponude jeftinije usluge upravo za ove preduzetnike - rekla je Bojovićeva.

Nove poreske olakšice važe i za poljoprivrednike koji delatnost registruju kod Uprave za trezor. Za sve preduzetnike važno je da posluju u sistemu lične zarade uz angažovanje knigovođe, jer paušalci nemaju pravo na olakšicu.
Firme:
NALED NALED
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.