Izvor: Dnevnik | Petak, 12.10.2018.| 12:04

Udarnik konačno prodat - Melenački Agrorit kupio čaraparu za 76 miliona dinara

Ilustracija (Foto: Gts/shutterstock.com)
Novi vlasnik Fabrike čarapa Udarnik u stečaju, od 10. oktobra je melenačka firma Agrorit, saznaje Dnevnik.

U prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, u Odeljenju za stečaj u Novom Sadu, održano je javno nadmetanje za kupovinu imovine nekada jedne od najuspešnijih fabrika u Jugoslaviji.

Početna cena iznosila je 50.018.035 dinara, a kupac Agrorit je fabriku kupio za nešto više od 76 miliona dinara.

Za sada nije poznato šta novi gazda Udarnika planira sa ovom propalom fabrikom i njenom imovinom. Podsetimo, predmet prodaje bile su nepokretnosti i pokretna imovina stečajnog dužnika, svrstane u jednu imovinsku celinu. Nepokretnosti, koje se nalaze u Zrenjaninu, čine zgrade trgovine i tekstilne industrije.

Udarnik je opstajao sve do početka dvehiljaditih kada je država preuzela fabriku, tako što je Agencija za privatizaciju radila novu procenu kapitala, razvlastila male akcionare, dotadašnje većinske upravljače, i državu uknjižila kao vlasnika sa 53% udela. Od tada je počela da se kruni imovina preduzeća u kojem je bilo zaposleno oko 400 radnika.

Fabrika je upadala u teškoće, gubili su se poslovi a nizali gubici. Ne treba zaboraviti ni da je, u međuvremenu, u grad na Begeju došla italijanska Pompea, koja je u industrijskoj zoni Bagljaš izgradila veliku fabriku za proizvodnju čarapa. Paradoksalno, dok je državni Udarnik propadao, a radnici ostajali bez posla, država je istovremeno italijanskom investitoru dodeljivala finansijske podsticaje za zapošljavanje.

Naposletku je stigla odluka Ministarstva ekonomije o automatskom uvođenju stečaja 2009. godine. Za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za privatizaciju. Prethodnih godina nekoliko puta je oglašavana prodaja fabrike, međutim nije bilo zainteresovanih kupaca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.