Izvor: RTV | Petak, 12.10.2018.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Air Serbia uvodi letove do Astane?

Air Serbia nas povezuje sa brojnim destinacijama, a jedna od njih možda će uskoro biti Kazahstan i tamošnja prestonica Astana. Pre toga, iskustva jedne od najmodernijih metropola sveta, mogli bi da primene i Beograd i Novi Sad, čiji su čelnici posetili taj grad tokom boravka predsednika Vučića i državne delegacije u Kazahstanu.

Kada jedan nacionalni lider iskoristi ogromnu moć arhitekture, onda kao rezultat dobijete prestonicu poput kazahtanske – Astanu, grad za koji stručnjaci kažu da je arhitektonska fantazija - mešavina postomodernizma, centralnoazijske umetnosti, ruskog baroka, islamske dekorativne umetnosti.

Raste i razvija se se tek dve decenije, ali retko koga će ostaviti ravnodišnim. I kao što veliko prijateljstvo povezuje dva naroda, pitanje je šta bi u budućnosti moglo da poveže Astanu sa Beogradom i Novim Sadom.

Prethodna dva dana, dvojica gradonačelnika razgovarala su o tome sa svojim astanskim kolegom, najpre o, kako kažu, primeni modela smart city-ja.

- I mi smo se saglasili da želimo da idemo u tom pravcu i da su iskustva koja oni imaju stvarno za nas značajna. A oni su se interesovali i za Beograd i za Novi Sad, s obzirom na to da je Novi Sad postigao izuzetan niz značajnih stvari u kulturi, i u razvoju grada. Imamo veliki broj gradilišta i na jednoj i na drugoj strani, i oni se interesuju za naše građevinske kompanije koje mogu da rade i kod njih - izjavio je za RTV gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dodaje da je dragoceno iskustvo videti uživo iskorak koji je u urbanizmu i komunalnom opremanju napravila kazahstanska prestonica, vodeći računa o ekološkim standardima čak i kada je dekorativno osvetljenje u pitanju.

- To je pre svega jedna otvorenost prema svetu da se oni nisu plašili da pozovu najbolje međunarodne planere i ahitekte da ih uključe u osmišljavanju razvoja njihovog grada, i dolazali su da možete da gradite i da čuvate zelene površine, da ne moramo da se plašimo solitera, da ne moramo da se plašimo novih sportskih objekata, velikih bulevara, širokih ulica, uređenih kejova, ali istovremeno imaju divne parkovske površine, veliku pažnju su posvetili konceptu smart city-ja, ili integrisanim upravljanjem saobraćajem, obilaznica - istakao je Vučević.

Uskoro će se znati više o konkretnoj saradnji Beograda i Novog Sada sa Astanom, jer će gradonačelnik Bakhut Sultanov, gradonačelnik kazahstanske prestonice koja se smtra najuspešnijim svetskim urbanističkim projektom, kao član delegacije svoje zemlje doći u posetu Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.