Izvor: Tanjug | Petak, 12.10.2018.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rastu cene goriva na pumpama u Srbiji i regionu

Ilustracija (Foto: Anna Moskvina/shutterstock.com)
Velike oscilacije cena nafte u proteklih mesec i po dana, ali i kotacija benzina i dizela, izazvali su permanentan rast veleprodajnih cena na tržištu Srbije, ali i skok cena goriva na benzinskim stanicama, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Iz UNKS-a navode da je veoma opala i ponuda dizel goriva, pre svega kao posledica višemesečnih problema u dopremanju goriva iz uvoza Dunavom.

To je, kako pojašnjavaju, dovelo do povećanja troškova transporta po jedinici proizvoda, pa i do nestašice uvoznog goriva, koje je, na primer, u strukturi potrošnje dizela 2017. bilo zastupljeno sa oko 34%.

Prema podacima UNKS-a, u Srbiji i svim zemljama u regionu poskupelo je gorivo na benzinskim pumpama, te je prosečna maloprodajna cena dizela, koja je najviša u Albaniji (1,45 EUR) i Grčkoj (1,42 EUR), ove nedelje i u Hrvatskoj viša nego u Srbiji, budući da tamo iznosi 1,416 EUR, a u Srbiji - 1,415 EUR.

Najskuplji benzin su 10. oktobra ove godine i dalje plaćali Grci - 1,64 EUR, što je za 22,6%više u odnosu na prosek u regionu, a najjeftinije Bugari (1,15 EUR).

Srbija je po visini cene benzina u "zlatnoj sredini" sa iznosom od 1,31 EUR po litri, što je za 1,40% niže u odnosu na prosečnu cenu regiona.

Grčka takođe prednjači s cenom auto-gasa (TNG) od 0,87 EUR po litri, a ovo gorivo je najisplativije Albancima gde košta 0,52 EUR.

Cena nafte tipa "brent" je u proteklih meseci i po poskupela za 22%, tako da je 29. septembra dostigla 86,29 USD za barel, što je najviši nivo u poslednje četiri godine.

Uoči stupanja na snagu punih sankcija SAD-a prema Iranu, niko pouzdano ne zna da li će ponuda na globalnom nivou moći da zadovolji aktuelnu tražnju za crnim zlatom, zbog čega se ove nedelje beleže velike oscilacije cena po kojima se trguje u toku jednog dana, poručuju iz UNKS-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.