Izvor: Klix | Četvrtak, 11.10.2018.| 16:03

Hifa Oil otvorio u Zenici savremene terminale tečnih goriva - Uloženo više desetina miliona evra

Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Vodeći distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini HIfa Oil, otvorio je u četvrtak (11. oktobra 2018. godine) u Zenici jedne od najsavremenijih terminala tečnih goriva na Balkanu, vrednosti više desetina miliona maraka.

Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara, od čega su četiri nadzemna rezervoara i 12 podzemnih.

Terminali zauzimaju površinu od 22.000 m2, od čega je pod opremom 6.500 m2. Sastoje se od pretakališta, nadzemnih rezervoara (skladišta), podzemnih rezervoara (skladišta) separatora, objekata za protivpožarnu zaštitu i slobodnih površina s prilaznim saobraćajnicama (drumskim i železničkim).

- Logistički posmatrano, punjenje terminala vršiće se isključivo vozovima, što podrazumeva doprinos razvoju železničkog saobraćaja u BiH, tj. otvaranje poslova i saradnju sa Željeznicama FBiH i Željeznicama RS - kazao je Venan Hadžiselimović, izvršni direktor Hifa Oil.

Hifa Oil je u ovoj godini otvorila tri benzinske pumpe, za 20 dana se otvara nova u Podgorici, a verovatno će, kako je kazao generalni direktor kompanije Izudin Ahmetlić, otvoriti još jednu do kraja godine.

- Znali smo da je ovo mega projekat koji prevazilazi naše potrebe, ali mali da zadovolji potrebe BiH. Govoriti o terminalu kada je zaustavljena isporuka iz Ploča, kada rafinerija u Brodu ima određene poteškoće, moramo biti sigurni sa ovakvim projektima. Želimo pomoći energetskoj stabilnosti i sigurnosti, jer ovakav projekat uliva bar malo poverenje - kazao je Ahmetlić.

Svečanom otvaranju terminala u Zenici prisustvovali su predstavnici kompanije Hifa Oil, Zeničko-dobojskog kantona, te predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić.

Osim otvaranja terminala, danas je potpisan i ugovor o zastupništvu između kompanija Nursan Turska i Hifa Oil.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.