Izvor: Beta | Četvrtak, 11.10.2018.| 15:25

Radovi na novom graničnom prelazu između Srbije i Mađarske počinju sledeće godine

Ilustracija (Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com )
Radovi na izgradnji i rekonstrukciji putnog prelaza od naselja Kibekhazi u Mađarskoj do mesta Rabe u Srbiji počeće sledeće godine, najavilo je danas javno preduzeće Putevi Srbije.

Za te poslove je iz Interreg IPA fondova Evropske unije obezbeđeno 4,7 mil EUR, čime se stvaruju infrastrukturni uslovi za otvaranje novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske.

Izvršna direktorka sektora za strategiju, poslovanje i razvoj Puteva Srbije Biljana Vuksanović rekla je na konferenciji za novinare da će mađarska Nacionalna agencija za infrastrukturu (NIF) izvoditi radove na putnoj mreži od naselja Kibekhazi, a putni pravac do Raba u Srbiji rekonstruisaće Putevi Srbije i Zavod za urbanizam Vojvodine.

- Za izgradnju i rehabilitaciju tog puta aplicirali smo 2016. godine u okviru projekta prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske. Trenutno završavamo zakonske obaveze koje su neophodne za početak radova - kazala je ona.

Državni sekretar Ministarstva infrastrukture, saobraćaja i građevinarstva Srbije Imre Kern rekao je da će IPA projekat razvoja prelaznog puta Kibekhazi - Rabe smanjiti velika zadržavanja prilikom prelaza mađarsko-srpske granice.

- Osim ovog, Ministarstvo trenutno koordinira još dva projekta iz oblasti putne privrede. Jedan se odnosi na rekonstrukciju putne veze između Baje i Sombora, a drugi na izradu pruge kod Subotice. Ukupna vrednost ta tri projekta je oko 10 mil EUR - kazao je Kern.

On je dodao da je u planu i razvijanje putnog pravca prema Kikindi koji će biti "najbliža komunikaciona mogućnost prema autoputevima Mađarske".

Zamenik izvršnog direktora NIF-a Kornel Kondik kazao je da je ugovor o radovimana na putnom prelazu potpisan oktobra prošle godine i da će na mađarskoj strani biti izgrađena deonica od 2,3 km a biće obnovljen i put dužine 844 metra na tom području.

Dodao je da se sada radi na istraživanju strukture zemljišta i vodotokova.

Direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine Predrag Knežević rekao je da će projekat razvoja prelaznog puta Kubekhazi - Rabe trajati 36 meseci.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.