NavMenu

Formirano Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.10.2018. 09:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici banaka matičnih ćelija u Srbiji formirali su svoje strukovno udruženje, kako bi zajedno sa Ministarstvom zdravlja radili na implementaciji procedura koje su usvojile zemlje članice EU, a koje se tiču načina prikupljanja, distribucije, obrade i skladištenja matičnih ćelija, navodi se u saopštenju.

U svetu čak 60% pacijenata kojima su potrebne matične ćelije ne mogu pronaći odgovarajućeg donora koštane srži, niti uzorak iz javne banke matičnih ćelija i zato je veoma važno da postoji opcija privatnog skladištenja u bankama matičnih ćelija, u kojima se uzorak čuva isključivo za svoju porodicu, navodi se dalje u saopštenju.

Danas su pacijentima iz Srbije teže dostupni uzorci matičnih ćelija za potrebe lečenja, jer moraju da ih obezbeđuju iz javnih registara drugih zemalja, dok je naša zemlja u procesu otvaranja Javne banke matičnih ćelija.

- Porodične banke matičnih ćelija imaju izuzetan značaj za celokupan zdravstveni sistem i pacijente, jer je procedura prikupljanja i oslobađanja uzoraka matičnih ćelija iz pupčanika izuzetno jednostavna i pouzdana. Ukoliko se javi potreba za lečenjem matičnim ćelijama za dete ili najbližeg srodnika, čiji je uzorak krvi iz pupčanika sačuvan u porodičnoj banci, procedura oslobađanja samog uzorka je moguća u roku od 48 sati - navela je predsednica Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija Marija Zečević.

Ona je istakla da je svrha formiranja Udruženja da u saradnji sa Ministarstvom Zdravlja prenesemo višedecenijsko iskustvo naših internacionalnih kompanija kako bi svi procesi prikupljanja, distribucije, obrade i skladištenja matičnih ćelija bili identični kao u zemljama EU.


Novoformirano udruženje čine predstavnici respektabilnih banaka matičnih ćelija koje posluju u Srbiji: Medigen (Future Health), Cryo Save, Cord IPS (Vita 34 i Seracell), Bio Save (Famicord), Beo Stem Cell - Biohellenika.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.