Izvor: Promo | Sreda, 10.10.2018.| 17:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Wiener Stadtische osiguranje pokrovitelj međunarodnog kustoskog programa - Šta kustosiranje može/treba da bude?

Kompanija Wiener Städtische osiguranje je generalni pokrovitelj prvog međunarodnog kustoskog programa pod nazivom "Šta kustosiranje može/treba da bude?" (What Could/Should Curating Do? / WCSCD), pokrenutog u Beogradu sa ciljem edukacije mladih kustosa iz zemlje i regiona.

U kustoskom projektu prepoznata je važnost programa kao edukativne platforme za obrazovanje i usavršavanje mladih kustosa i kulturnih radnika. Značaj podrške savremenoj umetnosti od strane privatnog sektora ne ogleda se samo kroz umetničko tržište, već i kroz podršku edukativnog programa poput WCSCD, što predstavlja snažan temelj za uspostavljanje i jačanje različitih struktura unutar lokalne umetničke scene i njene aktuelizacije u globalnom kontekstu.

Podrškom projektu za obrazovanje mladih kustosa, Wiener Städtische nastavlja da razvija projekat Wiener Art posvećen savremenoj umetnosti. Projekat je pokrenut pre sedam godina, sa ciljem da podstakne umetničko stvaralaštvo u Srbiji, ali i da kroz niz inicijativa i aktivnosti pruži podršku savremenoj umetnosti. Wiener Städtische je jedina osiguravajuća kompanija u Srbiji koja ima kolekciju dela savremene srpske umetnosti. Jedinstvenu kolekciju čine umetničke slike, crteži, skulpture, grafike, fotografije i svetlosne instalacije, a sastoji se od preko 450 dela više od 75 umetnika.

U sklopu generalnog pokroviteljstva biće organizovana radionica na kojoj će polaznici škole za mlade kustose imati prilike da se detaljnije upoznaju sa kolekcijom kompanije i u razgovoru sa kustosima i umetnicima saznaju više o delima savremene umetnosti koja čine Wiener kolekciju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.