NavMenu

Pisma preko mreže - više od milion građana svakodnevno koristi Internet

Izvor: Novosti Četvrtak, 02.04.2009. 08:41
Komentari
Podeli

Više od milion žitelja Srbije svakodnevno koristi internet, ali daleko najveći broj i dalje ima pristup na tradicionalan način - kupovinom internet sati. Jer, iako je ADSL brži, kvalitetniji i jeftiniji način da se domaćinstvo priključi na internet, u većini mesta građani su upućeni na "dial-up", ili pristup internetu putem mobilnog telefona, zbog loših telefonskih centrala.

- Tokom dana postoje tri špica za korišćenje interneta od kuće: od 3 do 6 časova ujutru, od 15 do 16.30 i od 19 do ponoći - kaže Dejan Georgijev, iz preduzeća "Sezampro".

- Svi provajderi imaju dovoljno vremena, ali pošto su telefonski impulsi tada najjeftiniji, dolazi do zagušenja veza. Oni koji su povezani "dial-up" tada internet mogu da koriste samo za slanje pošte.

Čitava Srbija je pokrivena brzim internetom, ali nema dovoljno čvorišta, pogotovo u mestima gde ne postoji kablovski operater. Kablovski modem (uz kablovsku televiziju) imao je prošle godine 87.731 pretplatnik.

Prema podacima Republičke agencije za telekomunikacije, računar je posedovalo 40, a internet priključak 33% domaćinstava. Najviše (685.397) ih je i dalje priključeno putem "dial-up", iako je taj broj svake godine smanjuje zbog širenja brze ADSL mreže.

- Ove godine očekujemo još veći broj korisnika, jer će pasti cena za korišćenje usluga provajdera zbog liberalizacije i veće konkurencije među njima - kaže Jovan Radunović, predsednik upravnog odbora RATEL.

- Konkurencija je već učinila da su cene na nivou zemalja EU. Nažalost, većina korisnika se i dalje zadovoljava malim brojem usluga koje pruža internet. Društvo koje ne koristi internet ne može da napreduje.

KAKO SE KORISTI

Privatno, kod kuće, naši ljudi na internetu provedu mesečno po 10 časova. Internet se najviše koristi u Vojvodini i velikim gradovima.

- Prema našem istraživanju oni koji imaju "dial-up" pristup, odnosno kupuju sate, gotovo svakodnevno otvaraju internet, ali nakratko, samo da bi pročitali poštu - kaže Vladimir Stanković iz "Euneta".

- Onima koji dosta koriste internet najviše se isplati ADSL, a "dial-up", dakle, onima koji samo otvaraju poštu.

BEŽIČNI PRISTUP

Najmanje zastupljen pristup internetu u Srbiji je bežični (wireless), jer je oprema za korisnika skupa.

Takođe, ni pokrivenost gradova nije dobra, a loše vreme ometa vezu. Bežični pristup je lane imalo samo 36.059 korisnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.