NavMenu

Kupac Galenike dao ponudu malim akcionarima

Izvor: Politika Sreda, 10.10.2018. 09:58
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)
Kupac Galenike kompanija Elius iz Luksemburga objavila je nameru za preuzimanje akcija od manjinskih akcionara u ovoj farmaceutskoj kompaniji. Većinski vlasnik poseduje 83,9% akcija ove kompanije, dok 10,5% kapitala čine sopstvene akcije proistekle iz procesa obaveznog investiranja.

Kod malih akcionara je 5,61% akcija, a većinski vlasnik se obavezao prilikom privatizacije da ponuđena cena neće biti ispod 7,14 EUR po akciji koliko je plaćeno za državni paket akcija. Inače, svoj paket akcija država je početkom novembra prošle godine prodala za 16 mil EUR.

Malih akcionara ima 4.790, a oni imaju 149.813 od ukupno emitovanih gotovo 2,4 miliona akcija. U proseku imaju 31 akciju, koje su im pripale još 2008. godine, a prema ponuđenoj ceni akcija mali akcionari sada dobijaju oko 220 EUR.

Prema ugovoru, kupac je najkasnije u roku od šest meseci od njegovog zaključenja morao da uputi bezuslovnu ponudu za otkup akcija koje nisu bile predmet kupoprodaje, sa ponuđenom cenom koja ne može biti manja od cene po akciji iz kupoprodajnog ugovora. Inače, rok da daju ponudu za preuzimanje istekao je u maju.

Inače, po našim propisima većinski vlasnik ako stekne više od 90 odsto akcija može prinudno da otkupi akcije, te je zato veoma izvesno da će manjinski akcionari na ovaj ili onaj način prodati svoje akcije u kompaniji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.