NavMenu

Ministarstvo za zaštitu životne sredine dogovara zabranu gradnje mini hidro-elektrana

Izvor: Mondo Sreda, 10.10.2018. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: shuttestock.com)
Ministarstvo za zaštitu životne sredine dogovara izmene zakona prema kojima će trajno biti zabranjena gradnja mini hidro-elektrana pre svega u zaštićenim područjima.

Ministarstvo je podvuklo stav da se protivi gradnji mini hidro-elektrana (MHE) po Srbiji, a pogotovo u zonama zaštićenih sredina, navodi Mondo i podsetića da su pojedine već izgrađene u zaštićenim područjima, kakva je recimo Stara planina.

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivan Karić je govorio o tome šta nas sve čeka na putu ka otvaranju Poglavlja 27 u pregovorima sa Evropskom unijom, i kazao da su naše reke opevane u mnogim pesmama, ali da smo skloni tome da bunare sa vodom pretvaramo u septičke jame.

Upravo tako nešto jeste i gradnja mini hidro-elektrana u zaštićenim sredinama, koje su preskupe a nisu adekvatno korisne, a pritom uništavaju prirodni svet.

Na pitanje šta će Ministarstvo konkretno preduzeti po ovom pitanju i da li će tražiti krivičnu odgovornost za one koji su gradnju tih mini hidro-elektrana odobrili i omogućili (dali dozvole mimo svojih nadležnosti), Karić je odgovorio:

- Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije izdalo nijednu dozvolu za gradnju MHE u zaštićenim prirodnim dobrima. Imamo takvo zakonodavstvo koje sada to omogućava, ali idemo ka tome i razgovaramo sa drugim ministarstvima da se zabrani gradnja MHE u zaštićenim sredinama, ali i u sredinama takozvanog 2. i 3. stepena oko njih.

On je istakao i da je važeći stav u EU da mini hidro-elektrane donose više štete nego koristi i izrazio je nadu da će ovaj problem, u dogovoru sa Ministarstvom energetike i još nekih, biti prevaziđen.

Istakao je i da je bilo zloupotreba na nivou pojedinih lokalnih samouprava, koje su van svoje nadležnosti, izdavale odobrenja (dozvole) za gradnju mini hidro-elekrana. Karić je dodao da će o tome uskoro više govoriti ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.