Izvor: eKapija | Utorak, 09.10.2018.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nordijska iskustva u digitalizaciji kao dobar primer za Srbiju - Efikasnija administracija donosi nova radna mesta

Ilustracija (Foto: gibleho/shutterstock.com)
Srbija može da stigne nordijske zemlje u oblasti digitalizacije javne uprave, smatra ambasador Švedske Jan Lundin. On je na seminaru o iskustvima nordijskih zemalja poručio da je digitalizacija neminovan, ali pozitivan proces, i da znači efikasniju administraciju koja će doprineti i boljem radu privrede.

- Potrebno je da firme brže dolaze do dozvola, licenci, poreskih deklaracija... To je važno za privredu i zato državna uprava mora da se digitalizuje - rekao je Lundin.

Seminar "NorDig - Nordijska iskustva u oblasti digitalizacije" u Beogradu su organizovale ambasade Danske, Švedske, Finske i Norveške, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji.

Otvarajući skup, ambasador Lundin je rekao i da u Švedskoj ima malo fizičkih ekspozitura banaka, u smislu šaltera na koje građani moraju da idu da bi rešili bankarske poslove, kao i da skoro nema ni bankomata. Kartice su počele da preuzimaju primat nad gotovinom, kojom se, kako kaže, i ne može plaćati u centru Stokholma.

Kao jedan od dobrih primera digitalizacije naveo je i da u Švedskoj pacijenti mogu da razgovaraju sa lekarom preko interneta.

Jan Lundin je podsetio da je i u Švedskoj postojao strah da će digitalizacija stvoriti veliku nezaposlenost, ali da se desilo upravo suprotno - otvaraju se nova radna mesta za koja treba obezbediti adekvatno obrazovanje.

Konkurs za "One stop shop"

Seminar NorDig otvorio je i ministar državne uprave Branko Ružić koji je naveo da bez digitalizacije nijedna ekonomija, kompanija, pa ni pojedinac, ne mogu danas da razviju svoj pun potencijal.

- Digitalizacija dominira u svakom poslu i promenila je način na koji pružamo usluge klijentima, a klijenti javne uprave su svi građani Srbije. Suština uprave nije da bude provajder usluga samo prema građanima, već i da bude jak oslonac privrednom i društvenom razvoju jedne zemlje - rekao je ministar.

On je najavio i da će danas biti raspisan konkurs za pilot projekat za jedinstveno upravno mesto, "One stop shop", čime će se pomoći manji broj opština da suze broj mesta na kojima se obavljaju usluge.

Digitalizacija je jedan od prioriteta vlade, ponovio je Ružić i dodao da naša rešenja opredeljujemo upravo ugledajući se na one koji su ispred nas i zato je nordijske zemlje, kao lidere u toj oblasti, pozvao da budu još jači partneri na našem putu ka efikasnijoj javnoj upravi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.