Izvor: Tanjug | Utorak, 09.10.2018.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako će, uz primenu veštačke inteligencije, izgledati budućnost poslovanja u Srbiji i u svetu? - Održana konferencija SAP NOW 2018

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Kako će izgledati budućnost poslovanja u svetu i Srbiji kroz upotrebu veštačke inteligencije i njenu primenu u industriji i svakodnevnom životu i da li će roboti preuzeti ključnu ulogu u rukovođenju preduzećima, bile su samo neke od tema današnje konferencije SAP NOW Beograd.

Na skupu posvećenom informacionim tehnologijama u Srbiji učestvovalo je oko 700 učesnika, stručnjaka u IT sektoru i eksperata za bezbednost na internetu i veštačku inteligenciju.

Prema predvidanjima kretanja na tržištu, čak i tokom ove godine, pola milijarde korisnika uštedeće dva sata dnevno zahvaljujući alatima baziranim na veštačkoj inteligenciji. Kako su istakli učesnici skupa, korišćenje veštačke inteligencije se sve više koristi u kompanijama, a 48 % onih koji rano prihvate mašinsko učenje navode da imaju povećanje profitabilnosti.

Jedan od najvećih svetskih stručnjaka za razvoj i upotrebu novih tehnologija, Timo Eliot, iz kompanije SAP kaže za Tanjug da, naprimer, profesionalci u oblasti ljudskih resursa mogu da se oslone na regrutovanje uz pomoć veštačke inteligencije koja će izvršiti inicijalnu selekciju najboljih kandidata, štedeći tako regruteru vreme i do 30 %.

- Postoji izvanredna prilika u Srbiji jer poslednja tehnologija u infrastrukturi klauda (Cloud), omogućava da se lakše započne posao nego što je to buo slučaj ranije - kaže Eliot.

Softveri već zamenjuju ljude na poslovima "repetitivnog" tipa, odnosno na onima koji su dosadni i radnici moraju da ih ponavljaju "bezbroj puta" u toku radnog vremena kao što je popunjavanje istih kolona na obrascima, gubeći na taj način vreme a kompanija novac.

Iako Holivud kroz svoju produkciju još od 80-tih godina "plaši svet" da će se roboti otrgnuti kontroli i nadvladati ljude, Eliot smatra da se tako nešto neće desiti, barem ne u bližoj budućnosti.

- Ljudi se uvek plaše poslednjih tehnologija ali ne mislim da moramo da brinemo o robotima ubicama u bližoj budućnosti - ocenjuje Eliot.

"Strah od digitalizacije", ocenjuju stručnjaci, više je stvar kulturoloških aspekata društva i obrazovanja, nego što za to postoje realne osnove.

Iako istraživanja pokazuju da će digitalizacija sveta ugasiti u narednim godinama 70 miliona radnih mesta, ona će i stvoriti 120 miliona novih.

Koliko je u savremenom svetu važno da se kompanije brzo prilagođavaju novim tehnologijama, možda najbolje ilustruje podatak da od 500 kompanija koje su bile na listi najbogatijih 2000. godine, polovina njih više ne postoji jer se nisu prilagodile novim tehnološkim rešenjima.

Zato, eksperti poručuju da kompanije moraju da budu stalno digitalno prisutne u svakodnevnom životu potrošača, a jedan od najvecih potencijala prodaje jeste personalizovana interakcija koja je neophodna u odnosu s klijentom.
Marketing menadžer kompanije SAP West Balkans Žuna Ljubičić objašnjava da je intelignetno poslovanje kroz upotrebu veštačke inteligencije budućnost poslovanja.

Kaže da tehnologije koje su često u medijima predstavljene kao loša stvar, zaparavo neće ljude skloniti od radnih mesta nego će im omogućiti da rade brže i produktivnije.

- Naše tržište je poprilično zrelo i vidi važnost tehnologija. Možemo da kažemo da idemo u korak sa regionom ako ne i sa svetom - objašnjava Ljubičić.

To gde se sve inovaciona tehnologija primenjuje danas je, kaže "već postalo stvar mašte" jer je tehnologija u stanju da podrži najrazličitije kreativne ideje. Objašnjava da nema sektora u kojem nije moguće primeniti veštačku inteligenciju pa je jedan od softvera i onaj koji skenira šta je neko obukao i daje preporuku za nečiji "autluk", odnosno, šta bi određenoj osobi dobro stajalo ako obuče, a u skladu sa podacima o visini, težini, izrazu lica, boji kose, očiju...

Upravo je jedan takav softver predstavio Aleks Jakuba (Alex Yakuba) iz londonske kancelarije SAP-a.
Jakuba objašnjava da kada osoba bilo gde na svetu uđe u neki butik, kamera je "skenira" i na monitoru u butiku joj pokazuje modnu kombinaciju koja bi joj prema desetinama različitih podataka koje je "robot" prikupio, dobro stajala.

- Svaka prodavnica danas ima kameru koju može da koristi u marketinške svrhe. Naš softver prepoznaje emociju, ekspresiju lica, visinu, težinu, obim struka i ramena, cipele... i na osnovu svih snimljenih parametara daje preporuku šta bi osoba mogla da nosi - objašnjava Jakuba.

Takođe, kažu stručnjaci, budućnost marketinškog oglašavanja se danas potpuno menja. Ako, naprimer, osoba čeka na autobuskoj stanici, ili razgleda izlog radnje, sistem može da odredi ko je prolaznik (njegovu starost, pol, raspoloženje, kako je obučen) i na osnovu postojeće baze podataka i raspoloživih proizvoda, iznese ponudu skrojenu "po meri" prolaznika.

Na današnjoj panel diskusiji Time to love your work again, učestvovali su korisnici SAP SuccessFactors rešenja, stručnjaci za ljudske resurse kompanija Atlantic Grupe, Dr. Oetker, Ernst and Young Srbija i MK Grupe, a koji su podelili svoja iskustva digitalizacije HR procesa na domaćem tržištu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.