Izvor: eKapija | Utorak, 09.10.2018.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za poboljšanje železničke infrastrukture u Srbiji 22 mil EUR od EBRD - Prodaja karata i preko interneta

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Sa kreditom od 22 mil EUR, EBRD nastavlja da podržava modernizaciju srpskih železnica. Sredstva će biti iskorišćena za unapređenje infrastrukture, kao i za novi sistem prodaje karata i uvođenje mera za poboljšanje energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju EBRD-a.

U proširenje i poboljšanje železničkog depoa u Zemunu biće investirano 17 mil EUR, u skladu sa ugovorom koji su potpisali danas u Beogradu ministar finansija Siniša Mali i v.d. generalnog direktora Srbija voz Jugoslav Jović sa direktorom transport tima EBRD-a Sju Baret.

Zahvaljujći ovoj investiciji, depo u Zemunu postaće glavna lokacija za održavanje železničkog voznog parka kompanije Srbija voz, uključujući i održavanje novih vozova najsavremenije tehnologije. Elektro-motorne garniture koje je Srbija voz nabavio 2015. zahvaljujući kreditu od EBRD proizveo je švajcarski Stadler. Prvi kredit za razvoj depoa u Zemunu potpisan je u decembru prošle godine.

Drugi deo kredita u iznosu od 5 mil EUR finansiraće nabavku i instalaciju novih IT sistema koji će unaprediti procese upravljanja resursima, prodaje karata i upravljanje energijom. Postojeći sistemi su uglavnom zasnovani na ručnoj i papirološkoj obradi podataka. Nove tehnologije obezbediće efikasnije i preciznije evidentiranje podataka, što će dovesti do poboljšanja produktivnosti i smanjenju troškova, kao i do poboljšanja energetske efikasnosti Srbija voz kompanije.

Jedna od najvidljivijih promena za putnike biće novi sistem prodaje karata putem automata i prodaje putem interneta i mobilnih telefona. Ova modernizacija omogućiće Srbija voz kompaniji da poboljša naplatu karata i prikupljanje podataka o broju putnika, što će popraviti i nivo usluge i omogućiti kompaniji da kreira atraktivnije ponude za putnike.

Pored toga, ugradnja novog sistema za upravljanje energijom omogućiće kompaniji Srbija voz"da smanji potrošnju energije. Novi sistem pratiće potrošnju energije kompanijinog sistema i vozova i registrovaće neplaniranu ili prekomernu potrošnju energije, čime će kompanija biti u mogućnosti i da preduzme mere s ciljem smanjenja potrošnje energije gde je to moguće.

U Srbiji, EBRD je vodeći investitor sa preko 4,6 mlrd EUR investiranih u 222 projekata. Pomoć u procesu priprema Srbije za pridruženje EU je jedan od prioriteta banke. Investiranjem u Srbija voz, EBRD podržava smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte kao i jačanje regionalne integracije i povezanosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.