NavMenu

Srbija i Kazahstan jačaju saradnju zajedničkim projektima - Robna razmena dve zemlje u 2017. iznosila 88 mil USD

Izvor: eKapija/Tanjug Ponedeljak, 08.10.2018. 18:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Na drugom zasedanju Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju u Astani su u ponedeljak (8. oktobra 2018. godine) razmenjene informacije o osnovnim makroekonomskim pokazateljima u dve zemlje, aktuelnom stanju, perspektivama razvoja trgovinsko-ekonomske saradnje, a razmenjena su i mišljenja o mogućnostima proširenja bilateralne saradnje, navodi se na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je da veruje da će se intenzivirati ekonomska saradnja dve zemlje do sledećeg zasedanja Komisije, i to kroz realizaciju konkretnih projekata u oblastima od zajedničkog interesa.

On je zahvalio Republici Kazahstan na konstruktivnom pristupu u pregovorima Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom, a takođe i na podršci Kazahstana u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Delegaciju domaćina predvodio je zamenik ministra nacionalne ekonomije Kazahstana Aset Irgalijev, a Komisija je zasedala uoči posete predsednika Srbije Kazahstanu.

Međuvladina komisija ima veoma značajnu ulogu u bilateralnim odnosima Srbije i Kazahstana kao instrument kreiranja i praćenja ekonomskog razvoja dve zemlje, koji utiče na obim i strukturu bilateralne ekonomske saradnje, napominju iz Ministarstva privrede.

Robna razmena

Ukupna robna razmena između Srbije i Kazahstana iznosila je prošle godine 88,9 mil USD, prema podacima Republickog zavoda za statistiku.

U ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni s Kazahstanom u 2017.godini, srpski izvoz je vredeo 28,8 mil USD, a uvoz iz te zemlje 60,1 mil USD, tako da je pokrivenost uvoza izvozom bila 48 %.

Kazahstan zauzima 39. mesto kako na listi zemalja u koje Srbija izvozi, tako i u ukupnom srpskom uvozu .
Na osnovu podataka Ministarstva finansija Srbije - Uprave carine, sa Kazahstanom posluju 102 privredna subjekta u Srbiji.

Prema tim podacima, 75 firmi u Srbiji se bavi samo izvozom u tu zemlju, 26 samo uvozom, dok jedno preduzeće ostvaruje robnu razmenu u oba smera.

Na kazahstansko tržište smo lani najviše izvozili hartiju i karton premazane plastikom, mermer, travertin i alabaster, podne ploče, laminiranu građu, vrata, dovratnike, pragove i nameštaj od drveta za kuhinje i dnevne sobe, pokrivače podova, podloge, nekalemljene ili kalemljene sadnice jestivog voća.

Na listi uvoznih proizvoda dominirali su nafta i ulja od bitumenoznih minerala, sirovi aluminijum, tečni propan, sadnice jestivog voća, pasulj i boranija, smrznuti fileti od slatkovodnih riba, ferohrom, vrećice za pakovanje robe od pamuka i drugi proizvodi.

Od zaključivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini s Kazahstanom 2010. godine, srpski izvoz ima tendenciju rasta, navode iz Privredne komore Srbije, uz ocenu da naša zemlja ima sve predispozicije da bude značajan ekonomski partner Kazahstana u Evropi.

- Stupanjem na snagu Sporazuma o jedinstvenoj carinskoj uniji Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana stvoreno je tržište sa oko 168 miliona stanovnika. Kako Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa sve tri zemlje, otvara joj se mogućnost da liberalizacijom trgovinskih odnosa poveća konkurentnost domaćih preduzeća u Centralnoj Aziji - ističu iz PKS.

Uporedne analize uvoza i potreba kazahstanskog tržišta i proizvodnih i izvoznih potencijala srpske privrede, koje je uradila PKS, ukazuju na velike mogućnosti povećanja plasmana srpske robe na kazahstanskom tržištu.

Potencijal za rast izvoza kreće se od proizvoda agrokompleksa, preko proizvoda metalske industrije i mašinogradnje, hemijske, gumarske, farmaceutske industrije i robe široke potrošnje, do usluga i proizvoda gradevinarstva, IT i turizma.

Značajne su mogućnosti i za unapređenje viših oblika saradnje, poput zajedničkih ulaganja u proizvodnju, posebno u agrobiznis sektoru i farmaceutskoj industriji, radi izvoza na kazahstansko i treća tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.