Izvor: eKapija | Subota, 06.10.2018.| 08:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropska unija daje 255.000 EUR za razvoj planova detaljne regulacije

Evropska unija će, kroz razvojni program EU PRO, sa 255.274 EUR podržati izradu planova detaljne regulacije u 19 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije sa ciljem da se unaprede lokalni uslovi za privlačenje investicija.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 25. aprila do 11. juna 2018. godine pristiglo je 28 aplikacija, od kojih je 19 odobreno za finansiranje. Projekti predviđaju izradu planova detalje regulacije koji će obuhvatiti područja sa potencijalom za unapređenje ekonomskih aktivnosti, kao što su grinfild i braunfild lokacije, turistička područja i zaštićena prirodna i kulturna dobra.

U devet lokalnih samouprava, Dimitrovgradu, Kraljevu, Kučevu, Merošini, Pirotu, Rači, Raškoj, Topoli i Vlasotincu, projekti izrade planova detaljne regulacije se odnose na poboljšanje uslova i unapređenje javne infrastrukture u industrijskim, proizvodnim i komercijalnim zonama. Šest projekta koji će se realizovati u Blacu, Čajetini, Surdulici, Velikoj Plani, Velikom Gradištu i Zaječaru treba da doprinesu stvaranju uslova za razvoj turističkih područja, dok će projekti u Aranđelovcu, Leskovcu, Majdanpeku i Užicu omogućiti valorizaciju zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara.

Takođe, lokalne samouprave će kroz rad na izradi planova odgovoriti na dodatne zahteve koje je u skladu sa važećim zakonskim okvirom program EU PRO uveo kako bi se unapredio kvalitet i sprovodivost planova, među kojima je i obavezna izrada strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 mil EUR Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona - Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.