Izvor: Beta | Nedelja, 07.10.2018.| 19:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropska nedelja programiranja od 6. do 21. oktobra

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozvala je u petak (5. oktobra 2018. godine) sve obrazovne institucije, kao i kompanije i organizacije usmerene na nove tehnologije, da se priključe Evropskoj nedelji programiranja (EU Code Week), koja se obeležava u celom svetu od 6. do 21. oktobra, pod sloganom Oživljavanje ideja.

- Cilj ove akcije jeste da se programiranje i digitalna pismenost približe što većem broju učesnika na zabavan i angažovan način i da se podstakne razvoj digitalnih veština, pre svega kod mladih - podsetila je Matić, pozivajući sve zainteresovane da prirede događaje koji će inspirisati i motivisati decu i mlade, ali i sve ostale građane, da otkriju svet koda i mogućnosti koje programiranje pruža u svim profesionalnim, ali i životnim oblastima.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koje svake godine podržava Evropsku nedelju programiranja, organizovaće program vršnjačke edukacije iz programiranja u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

Evropska nedelja programiranja pokrenuta je 2013. godine, na inicijativu mladih savetnika Digitalne agende EU.

Srbija aktivno učestvuje u toj inicijativi, pridružujući se evropskoj digitalnoj zajednici, i visoko je rangirana na listi zemalja učesnica prema broju i kvalitetu organizovanih dogadjaja, a prošle godine je bila na sedmom mestu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.