Izvor: Dnevnik | Petak, 05.10.2018.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Širi se centralna radna zona u Staroj Pazovi

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Jedna od najvećih industrijskih zona u Srbiji biće izgrađena kod naplatne rampe Stara Pazova uz međunarodni autoput Beograd-Budimpešta.

Kako bi se omogućio dolazak novih investitora, Opština Stara Pazova je u saradnji sa nadležnim urbanističkim preduzećem pristupila izradi Plana detaljne regulacije Centralne radne zone.

Širenje ove zone omogućiće aktiviranje novog prostora, a samim tim i dolazak novih investitora, pa time i otvaranje novih radnih mesta. U pitanju je jedna od najperspektivnijih industrijskih zona koja se prostire na površini od preko 770 hektara.

Centralna radna zona nastala je spajanjem severnog i južnog dela radnih zona. Nadležno preduzeće započelo je sa izradom Plana detaljne regulacije koja će omogućiti širenje, a biće jasno definisana pravila građenja. Krajnji rok za završetak izrade plana je početak 2019. godine.

Odbornici Skupštine opštine Stara Pazova, na predlog lokalne vlasti, jednoglasno su doneli odluku da se ne izgradi postrojenje za skladištenje i termički tretman medicinskog otpada na teritoriji opštine. Zanimljivo je da su za taj predlog glasali istovetno odbornici svih stranaka i grupa građana u lokalnom parlamentu.

Odluka da se odbije izgradnja postrojenja objašnjena je zabrinutošću građana i privrednih subjekata, pre svih proizvođača hrane, za zdravlje ljudi i zaštitu životne sredine. Naime, pre nekoliko meseci firma koja se bavi skladištenjem i termičkim tretmanom medicinskog otpada podnela je zahtev za izgradnju ovakvog postrojenja što je unelo zabrinutost među građane. Odbornici su se izjasnili protiv gradnje postrojenja, međutim, konačna odluka o gradnji nije u nadležnosti lokalne samouprave, već pokrajinskih organa, kako je rečeno na sednici.

Za poslovanje u ovoj industrijskoj zoni odlučilo se nekoliko stranih firmi kao što su belgijska kompanija Delhaize, austrijski Ajmaks, Volvo, a od nedavno i trgovinski lanac marketa Lidl. Podsetimo, Centralna radna zona na istoku se graniči sa državnim putem Beograd-Novi Sad-Subotica, na zapadu sa poljoprivrednim zemljištem u ataru Nove Pazove, na jugozapadu se graniči sa vojnim kompleksom Batajnica, a na jugu sa lokalnim putem Novi Banovci-Batajnica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.