Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.10.2018.| 14:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novosadski Typhoon HIL razvio inovativnu tehnologiju za upravljanje energetskim sistemima budućnosti - Weblab osvaja tržišta Severne Amerike, Evrope i Azije

Digitalizacija, decentralizacija (deregulacija) i dekarbonizacija elektroenergetike su svetski megatrendovi koji iz korena menjaju načine na koje će se u bliskoj budućnosti vršiti snabdevanje i potrošnja električne energije. Potpuno je jasno da će sistemi budućnosti biti pametniji, umreženiji i neuporedivo dinamičniji od današnjih, a to ujedno donosi i neuporedivo veći nivo kompleksnosti elektroenergetskih sistema budućnosti, koji će zahtevati sofisticirane načine testiranja, kontrole i upravljanja, navode iz novosadske kompanije Typhoon HIL.

Ova inovativna firma jedan je od primera uspešnih projekata finansiranih u okviru prethodnih javnih poziva Fonda za inovacionu delatnost, a koji su predstavljeni 3. oktobra prilikom dodele novih sredstava za realizaciju 22 inovativna projekta malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Naime, kroz Program sufinansiranja inovacija, Typhoon HIL je razvio i ponudio tržištu prvu online laboratoriju za testiranje upravljačkih sklopova baziranu na inovativnoj HIL (hardware in the loop) platformi koju je razvila sopstvenim snagama.
WebLab ili Cloud rešenje predstavlja novu fazu u razvoju kompanije, koja je potpuno u skladu sa najnovijim svetskim trendovima u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, a ujedno i način da se zadovolji rast tražnje za Typhoon HIL tehnologijom.

- Projekat Weblab, koji smo realizovali u saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost, u okviru programa sufinansiranja inovacija u periodu od 2013. do 2015. godine - "World's first renewable energy laboratory on the web", imao je za cilj da razvije alat koji bi pomogao u praktičnom rešavanju problema koji proizilaze iz povećanja kompleksnosti u sistemima proizvodnje i distribucije električne energije. S druge strane, trebalo bi da bude otvoren i fleksibilan, kako bi mogao da se prilagodi brzo evoluirajućim zahtevima tržišta - objašnjava u razgovoru za eKapiju Nikola Čelanović, suosnivač i direktor kompanije Typhoon HIL i rukovodilac Weblab projekta.

Prema njegovim rečima, ciljevi projekta su u potpunosti ispunjeni, jer je razvijeni proizvod nastavio da živi i dalje se razvija sa namerom da se zadovolje zahtevi brojnih zadovoljnih kupaca širom sveta. Tako se kompanija Typhoon HIL učvrstila na mapi inovativnih preduzeća i nastavila da ulaže značajna sredstva u razvoj novih proizvoda, kako sopstvenim snagama, tako i kroz H2020 projekte.

- Weblab projekat je za našu kompaniju predstavljao mnogo više od same finansijske podrške, jer je kroz njega i uz pomoć mladog i entuzijastičnog tima Fonda za inovacionu delatnost mladi Typhoon HIL tim sazreo u organizacionom smislu i prerastao u kompaniju koja ima ogranke u Novom Sadu, Cirihu i Bostonu, kao i mrežu distributera i partnerskih kompanija u Španiji, Skandinaviji, Indiji, Južnoj Koreji, Kini i Japanu. Trenutno izvozimo na tržišta Severne Amerike, Evrope i Azije, i veoma smo aktivni u dva podjednako važna tržišna segmenta - industriji i na univerzitetima koji školuju buduće stručnjake u oblasti elektroenergetike - ističe sagovornik eKapije.

Uređaje kompanije Typhoon HIL koriste najpoznatiji svetski proizvođači energetskih komponenti i sistema, kao što su General Electric, Schneider Electric, ABB, Woodward, Toshiba, LG, LSIS, Amazon i mnogi drugi.

M.A.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.