Izvor: Beta | Četvrtak, 04.10.2018.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od 2019. ukidanje doprinosa za nezaposlene na teret poslodavaca - Mali najavio stimulativne mere za privredu

Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara 2019. biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75%, čime se ukupno opterećenje zarada smanjuje sa 63 na 62%.

- Time dajemo jasan i snažan signal privrednicima i investitorima da smo krenuli putem da opterećenje plata bude što manje, da budemo što konkurentniji i da na taj način motivišemo i pospešimo novo zapošljavanje u Srbiji - rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Do kraja oktobra, kako je naveo, biće utvrđen predlog novog zakona o naknadama, za šta je dobijena saglasnost MMF-a, i biće ukinuti pojedini parafiskalni nameti.

Treća mera odnosi se na povećanje konkurentnosti i to je novi obračun poreske amortizacije za osnovna sredstva, čime će se ubrzati obračun amortizacije.

- Ovim ohrabrujemo i motivišemo investitore da od 2019. godine više ulažu u osnovna sredstva, da nabavljaju nove tehnologije i mašine, kako bi pospešili rast ekonomije - rekao je ministar i najavio da će u budžetu za 2019. godinu biti nikad veće javne investicije od 208 milijardi dinara, što je 25 milijardi više nego 2018.

Mali je najavio i stimulativne mere za inovativne tehnologije, koje će do kraja oktobra biti definisane.

- Osim paketa stimulativnih mera za privredu, donećemo i paket stimulativnih mera za inovativne aktivnosti koji ćemo predstaviti krajem oktobra, a koje će stupiti na snagu od 1. januara 2019. godine - najavio je ministar.

On je istakao da je započet i proces modernizacije i transformacije Poreske uprave, koji ide u dobrom pravcu, a što je takođe jedan od prioriteta.

- Predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave posetili su FPN Finances u Briselu kako bi razmenili iskustva u domenu fiskalizacije, a naredne nedelje boraviće u Slovačkoj, kako bi se upoznali sa tamošnjim iskustvima - rekao je Mali i dodao da će se sprovoditi reforma poreskog sistema u celini.

Ministar je istakao da je većina predviđenog u programu koji je Srbija potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom već pokrenuta, i napomenuo da je osim rešavanja statusa RTB Bor, važna i uspešna privatizacija PKB-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.