NavMenu

Od 2019. ukidanje doprinosa za nezaposlene na teret poslodavaca - Mali najavio stimulativne mere za privredu

Izvor: Beta Četvrtak, 04.10.2018. 14:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara 2019. biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75%, čime se ukupno opterećenje zarada smanjuje sa 63 na 62%.

- Time dajemo jasan i snažan signal privrednicima i investitorima da smo krenuli putem da opterećenje plata bude što manje, da budemo što konkurentniji i da na taj način motivišemo i pospešimo novo zapošljavanje u Srbiji - rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Do kraja oktobra, kako je naveo, biće utvrđen predlog novog zakona o naknadama, za šta je dobijena saglasnost MMF-a, i biće ukinuti pojedini parafiskalni nameti.

Treća mera odnosi se na povećanje konkurentnosti i to je novi obračun poreske amortizacije za osnovna sredstva, čime će se ubrzati obračun amortizacije.

- Ovim ohrabrujemo i motivišemo investitore da od 2019. godine više ulažu u osnovna sredstva, da nabavljaju nove tehnologije i mašine, kako bi pospešili rast ekonomije - rekao je ministar i najavio da će u budžetu za 2019. godinu biti nikad veće javne investicije od 208 milijardi dinara, što je 25 milijardi više nego 2018.

Mali je najavio i stimulativne mere za inovativne tehnologije, koje će do kraja oktobra biti definisane.

- Osim paketa stimulativnih mera za privredu, donećemo i paket stimulativnih mera za inovativne aktivnosti koji ćemo predstaviti krajem oktobra, a koje će stupiti na snagu od 1. januara 2019. godine - najavio je ministar.


On je istakao da je započet i proces modernizacije i transformacije Poreske uprave, koji ide u dobrom pravcu, a što je takođe jedan od prioriteta.

- Predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave posetili su FPN Finances u Briselu kako bi razmenili iskustva u domenu fiskalizacije, a naredne nedelje boraviće u Slovačkoj, kako bi se upoznali sa tamošnjim iskustvima - rekao je Mali i dodao da će se sprovoditi reforma poreskog sistema u celini.

Ministar je istakao da je većina predviđenog u programu koji je Srbija potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom već pokrenuta, i napomenuo da je osim rešavanja statusa RTB Bor, važna i uspešna privatizacija PKB-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.