Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.10.2018.| 10:30

Remondis podiže novi pogon za tretman medicinskog otpada u Zrenjaninu - Tretiraće se lekovi sa isteklim rokom, laboratorijske životinje i narkotici

Ilustracija (Foto: Cyril Hou/shutterstock.com)
Kompanija Remondis Medison uskoro bi mogla da pokrene novi pogon za tretman medicinskog otpada u Srbiji. Naime, kako navodi direktor prodaje ove kompanije Miroslav Poznić, u industrijskoj zoni u Zrenjaninu kupljeno je novo zemljište površine 11.000 m2 na kojem će biti postavljen pogon za termički tretman lekova sa isteklim rokom.

Osim toga će se, kako dalje navodi, obavljati i tretman malih laboratorijskih životinja, kao i narkotika, što će umnogome rešiti problem tih vrsta otpada u našoj državi.

Vrednost ove investicije, čiji će kapacitet biti 1.500 tona na godišnjem nivou, iznosi 1,6 mil EUR, a otvaranje se očekuje za oko pet meseci.

Time će se, kako najavljuje Poznić, otvoriti i oko 20 novih radnih mesta.

Medicinski otpad, ukoliko nije pravilno odlagan i na vreme uništavan, može da bude i izvor različitih infekcija i zaraza.

Mada od ukupnog medicinskog otpada 75% čini bezopasan otpad, kada se pomeša sa 25% opasnog, celokupni otpad postaje opasan. Neretko se dešava i da se u bolnicama komunalni otpad pomeša sa medicinskim, što dodatno otežava njegovu dalju klasifikaciju. Upravo zbog toga potrebni su i centri za uništavanje ovakvog otpada.

- Posle pravilne selekcije na mestu nastanka i privremenog skladištenja otpada koje je proizvođač dužan da izvrši, otpad se dalje smešta u sekundarnu i tercijalnu ambalažu, a zatim specijalna vozila obavljaju sakupljanje i transport do našeg postrojenja u kojem se obavlja finalni tretman otpada, drobljenjem i autoklaviranjem. Krajnji produkt tretmana je bezopasan i neprepoznatljiv - objašnjava Poznić za eKapiju.

Kako navodi, posle finalnog odlaganja tretiranog medicinskog otpada, kompanija Remondis snabdeva ustanovu potrošnim materijalom za generisanu količinu, a u pitanju su posude za oštre predmete i specijalne kese za ostali medicinski otpad.


(Foto: Steve Reed/shutterstock.com)
Uloga države u tretmanu otpada

Upravljanje otpadom jedan je od gorućih problema naše zemlje, a prema mišljenju Poznića, potrebno je da država usmerava investitore u druge oblasti, jer "centar za medicinski otpad već imamo".

- Ako se zna da je postojeći kapacitet svih operatera za tretman medicinskog otpada oko 20.000 tona na godišnjem nivou, a ukupno se u Srbiji u svim zdravstvenim ustanovama proizvede oko 5.000 tona, onda je nelogično da se u našu državu dovode i stimulišu investitori koji bi se bavili tretmanom te vrste otpada. Sa druge strane, država ima ozbiljan problem da zbrine druge tokove otpada poput otpadnih voda, baterija, ulja, stakla, te bi logično bilo da se fokusira na dovođenje investitora koji bi privređivali u tim oblastima - ističe Poznić.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko država pravilno kordinira i upravlja investicijama u zaštiti životne sredine, u vrlo kratkom roku će se uspostaviti sistem koji će biti veoma efikasan - gde ćemo dobiti i zadovoljnu državu i zadovoljnog investitora.

Problem pravi i preterana produkcija dozvola i neusklađivanje kapaciteta sa postojećom količinom otpada na tržištu, objašnjava Poznić, "čime se otvara prostor za manipulaciju, korupciju i zagađenje životne sredine". Poput prakse u razvijenim zemljama, bilo bi dobro da se uvedu kvote u skladu sa količinama otpada, navodi on.

Upravljanje otpadom u Srbiji, regulisano je zakonom i uredbama, ali kako u praksi nedostaju postrojenja za tretiranje različitih vrsta otpada, naročito opasnog, postavlja se pitanje da li je zakonska regulativa dobra.

Prema Poznićevom mišljenju, potrebno je uključivanje predstavnika svih činioca sistema upravljanja otpadom u rad grupa koje se bave primenom zakonske regulative. Na taj način ministarstvo bi imalo uvid u različita iskustva, te bi moglo da podstakne dalji tretman opasnog otpada.

Kompanija Remondis u Zrenjaninu ima pogon za tretiranje infektivnog otpada, kapaciteta 2.500 tona godišnje. Sarađuje sa 2.200 zdravstvenih ustanova širom Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.