Izvor: Tanjug | Četvrtak, 04.10.2018.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

MMF upozorava na novu svetsku ekonomsku krizu

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Svetska ekonomija je u opasnosti od još jedne finansijske krize, pošto vlade i regulatori nisu uspeli da sprovedu sve reforme neophodne da bi se sistem zaštitio od neodgovorih ponašanja, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

S obzirom na činjenicu da je nivo globalnog duga znatno iznad onoga iz vremena poslednje krize 2008. godine, postoji rizik da će delovi finansijskog sistema za koje još ne postoji regulativa izazvati globalnu paniku, navodi MMF u izveštaju "Regulatorne reforme: deset godina posle globalne finansijske krize" objavljenom danas, prenosi britanski Gardijan.

Iz Vašingtona, ipak, navode da je mnogo učinjeno kako bi se u poslednjih deset godina povećale rezerve banaka i uspostavio rigorozniji nadzor nad finansijskim sektorom, ali i da "rizici obično rastu u dobrim vremenima, kao što je aktuelni period niskih kamatnih stopa i prigušene volatilnosti", te da se ti rizici uvek mogu preliti na nove oblasti.

Međunarodni kreditor poručuje da "supervizori moraju biti oprezni u vezi s tim dešavanjima".

Kao razloge za zabrinutost, MMF je u odvojenom izveštaju "Globalna finansijska stabilnost", objavljenom na zvaničnom sajtu te institucije, naveo dramatičan rast kreditiranja od strane "banaka u senci" u Kini i neuspeh u uvođenju strogih ograničenja osiguravajućim kompanijama i fondovima koji upravljaju aktivama u vrednosti od više hiljada milijardi dolara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.