NavMenu

Otvoren sajam zaštite životne sredine i energetike u Beogradu - Država završila pregovaračku strategiju za Poglavlje 27

Izvor: eKapija Sreda, 03.10.2018. 13:58
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Ministar zaštite životne sredine u Vladi Srbije Goran Trivan otvorio je danas u Beogradu 15. međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECOFAIR i 14. međunarodni sajam energetike, poručivši da je neophodno da svi u društvu promene svest kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Kako prenosi sajt Vlade, Trivan je tom prilikom istakao da je resorno ministarstvo za samo godinu dana rada privelo kraju pregovaračku strategiju za Poglavlje 27, koje se tiče ekologije, kao i da se nada da će pregovori uskoro biti otvoreni.

Kada je reč o uticaju elektroenergetskog sistema na životnu sredinu, ministar je pohvalio JP Elektroprivreda Srbije (EPS), koje je već uložilo 300 mil EUR u ekologiju i planira da do 2025. godine investira više od 800 mil EUR.

Ministar je ocenio da je to dobar primer i da svako od nas treba da pruži svoj doprinos po pitanju očuvanja životne sredine.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić naglasio je da se svi projekti u domenu povećanja i modernizacije kapaciteta elektroenergetskog sistema realizuju uz poštovanje najviših standarda.

On je najavio da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena investicijama u hidrosektoru, ali i u sektoru obnovljivih izvora energije, posebno iz snage vetra.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski naveo je da je posle tri decenije stagnacije ponovo pokrenut investicioni ciklus koji će državi osigurati energetsku bezbednost, što je za Srbiju od strateške važnosti.

Prema njegovim rečima, Srbija je energetski bezbedna država, a tome će doprineti i pokrenuti investicioni ciklus vredan više od 3 mil EUR, koji će trajati do 2025. godine.


Energetska efikasnost je prepoznata kao budućnost Srbije, a do 2020. godine imaćemo na mreži 500 megavata iz obnovljivih izvora energije, rekao je Deđanski.

ECOFAIR i Sajam energetike trajaće do 5. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom Snaga prirode.

Ministarstvo zaštite životne sredine je tradicionalno pokrovitelj sajma ECOFAIR, koji na jednom mestu okuplja predstavnike državnih organa i institucija, privrednih subjekata, stručnih i nevladinih organizacija i medija radi međusobnog povezivanja, razmene znanja i iskustava i uspostavljanja tešnje saradnje u dostizanju sveukupnih ciljeva u zaštiti životne sredine u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

Ministarstvo će tom prilikom predstaviti najaktuelnije aktivnosti i projekte na zaštiti životne sredine, a u okviru pratećeg programa sajma organizovaće panele posvećene najznačajnijim ekološkim temama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.