Izvor: Novosti | Sreda, 03.10.2018.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Crna Gora ponudiće ležište boksita u Župi nikšićkoj na koncesiju

Ilustracija (Foto: freedomnaruk/shutterstock.com)
Župa nikšićka iz koje su se decenijama eksploatisali milioni tona crvenog boksita još leži na prirodnom blagu čije rezerve se procenjuju na 9 miliona tona. Iz Ministarstva ekonomije Crne Gore poručuju da će uskoro na javnom oglasu ponuditi ležište Blok 4 pod koncesiju do 30 godina.

- Prema naučno-stručnim kriterijumima Blok 4 je najperspektivniji prostor za otkrivanje novih ležišta kvalitetnih crvenih boksita u području Župe nikšićke i vrlo je verovatno pronalaženje prognoziranih ležišta sa rezervama od oko 9 miliona tona - saopštili su iz Vlade Crne Gore. - U slučaju dokazivanja prognoziranih rezervi na ovom nivou, imajući u vidu kapacitete eksploatacije i mogućnosti plasmana boksita, može se pretpostaviti da se na prostoru ovog bloka može organizovati eksploatacija u trajanju od 20 do 30 godina. Ukupan koncesioni period, koji obuhvata faze istraživanja, kao i eksploataciju mineralnih sirovina, ne može da prelazi zakonom definisani rok trajanja koncesije od 30 godina.

Blok 4 obuhvata prostore ležišta crvenih boksita Kutsko brdo, Potplaninik I i II.

- Iz ležišta Kutsko brdo otkopano je 1,87 miliona tona boksita. Procenjuje se da su ukupne rezerve boksita iznosile oko 3 miliona tona kvalitetnog boksita. Potplaninik obuhvata teren između ležišta Kutsko brdo i Đurakov do. Na ovom prostoru do 2000. godine pronađena su dva mala ležišta boksita. Na ležištu Potplaninik I se odvijala eksploatacija, dok ležište Potplaninik II, sa geološkim rezervama od oko 200.000 tona, nije eksploatisano.


Država većinski vlasnik


Prema podacima Uprave za nekretnine, najveći deo ovog zemljišta je u vlasništvu države, 87,6%. Manji deo je u vlasništvu nikšićke kompanije "Uniprom metali", 11,8%, dok je u privatnom vlasništvu 0,52%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.