NavMenu

Miroljub Aleksić, predsednik "Alco group" - sad je vreme za kupovinu akcija

Izvor: Blic Subota, 28.03.2009. 17:37
Komentari
Podeli

Miroljub AleksićMiroljub Aleksić

U vreme kad se većina preduzeća u Srbiji bori sa likvidnošću, postoje sistemi koji nemaju dugove i slobodnim sredstvima iz poslovanja kupuju akcije na Beogradskoj berzi. Miroljub Aleksić, predsednik "Alco group - Amasis", šestog po redu najuspešnijeg sistema u Srbiji (na prvom mestu je "Telenor", na trećem "Delta sistem") u poslednjih mesec i po dana kupio je blizu 25% akcija "Alfaplama" za oko 2,4 mil EUR i oko 3% akcija Privredne banke Beograd za oko 300.000 EUR. Akcije je kupovao preko preduzeća, članica grupe, koja je sa 15 profitabilnih firmi u vlasništvu ostvarila ukupan profit od oko 45 mil EUR u 2007. godini.

U javnosti je malo poznat kao ličnost, ali retko ko nije čuo za firme kojima upravlja - fabrike čokolada "Pionir" i "Hissar", hotel "Izvor" u Aranđelovcu, "Tornik" na Zlatiboru…

Zašto kupujete akcije na Beogradskoj berzi?

U vreme krize kad se strani investitori povlače sa tržišta i kad je berza u konstantnom padu, kupovina akcija može biti dobra investicija. Akcije su sada na dosta niskom nivou, a smatram da postoji mogućnost da u drugoj polovini godine dostignu apsolutni minimum. Oporavak će trajati tri godine. A, svi oni koji mogu toliko da izdrže, pri tom su spremni da rizikuju i imaju višak sredstava iz poslovanja, sada imaju šansu da zarade više nego na štednji. Uslov je da imaju ispravne procene.

Šta nameravate sa "Alfaplamom"?

"Amasis", firma koja je članica "Alco group", kupila je 24,3% akcija "Alfaplama", i tu ćemo stati. Pozvali smo još nekoliko firmi da kupe akcije kako bismo na taj način imali značajan vlasnički udeo. Razgovaraćemo sa rukovodstvom "Alfe" o proširenju proizvodnog programa, jer je uz racionalizaciju i konsolidaciju preduzeća, uprkos krizi, potrebno razmišljati o daljem razvoju. Osim ovih motiva, postoji još jedan: "Alco grupa" je vlasnik "Koštane", fabrike obuće, koju je kupila u stečaju i koja je odmah pored "Alfaplama". "Alfaplamu" je za dalji razvoj i širenje potreban prostor, a to upravo dobijamo od "Koštane" koja ima 20.000 kvadratnih metara.

Paralelno ste kupovali i akcije Privredne banke Beograd?

Da, tu smo kupili oko 3% akcija, jer smatramo da su cene kod većine banaka - AIK, Agrobanke, Jubmes i još nekih - nerealno niske, a verovatno će biti još niže. U Privrednu banku Beograd smo ušli kao mali investitor računajući na zdravu aktivu i dobru tržišnu poziciju banke. Jednostavno, kupovinom akcija dobijate dividendu i vlasništvo, ako ništa drugo, uvek postoji šansa da akcije ponovo prodate.

Nameravate li da kupujete akcije još nekih firmi?

Interesantne su nam akcije još nekoliko banaka i preduzeća. Ne možete, međutim, biti svuda prisutni, morate sačuvati novac za tekuće poslovanje i eventualni rizik od nemogućnosti naplate. Napravićemo disperziju, odnosno portfelj, videti šta vredi i dokle treba rizikovati. Uostalom, mi nismo investiciona, već smo proizvodna grupacija. Nemamo nameru da prodajemo naša preduzeća, već da ih reorganizujemo, tržišno ojačamo i regionalno proširimo.

Da li sve ovo znači da vas svetska kriza i ne pogađa?

Veliki problem je likvidnost koja u poslednjih mesec dana kod mnogih privrednika sa kojima radimo dramatično pada. Mnogi čak upadaju u potpunu blokadu. Kriza nas je zadesila u trenutku nezavršene tranzicije, sa petogodišnjim precenjenim dinarom koji nije imao pokriće u proizvodnji i izvozu. Podsticali smo uvoz, a danas novac može doneti jedino izvoz, koji je samo 20% od bruto nacionalnog dohotka, sa tendencijom pada zbog smanjene tražnje, a minimum za normalan rast je 70%! Naša mala prednost je što imamo preduzeća u nekoliko oblasti, što znači da smo donekle diverzifikovali rizik. Sva preduzeća su proftabilna i svaka firma radi za sebe. Do danas nijedna nema ozbiljnije problem, ali ih očekujemo.

Očekujete li smanjenje profita?

Profit sigurno neće rasti. Očekujemo pad tražnje, kupovne moći i standarda i obima proizvodnje. Sada je najveći zadatak smanjiti rizik od gubitka i sačuvati preduzeća. Ove godine planiramo investicije od 20 mil EUR, da zaokružimo investicione cikluse i da se koncentrišemo na konsolidaciju. Nadamo se da ćemo u tome uspeti. Razlog za umereni optimizam vidim u tome što smo bili oprezni i što smo na vreme racionalisali sve troškove, a i nismo zaduženi.

Firme kojima upravlja Miroljub Aleksić

"Pionir" (Subotica, Beograd, Paraćin, Temerin), "Hissar" (Prokuplje), "Tipoplastika" (Gornji Milanovac), hotel "Izvor" (Aranđelovac), hotel Sloboda (Šabac), hotel Tornik (Zlatibor), hotel Master (Novi Sad), hotel "Park" (Vrnjačka Banja), "Cobex export import" (Beograd), "Amasis"(Beograd), "Naš stan" (Beograd), "Koštana" (Vranje), FOS (Surdulica), "Autopromet" (Niš), "Intersilver" (Beograd), "Jugotehna (Beograd), "A Broker" (Beograd).

(Tekst preuzet 28. marta 2009. iz "Blic Novca")


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.