Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 01.10.2018.| 14:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Algoritmi bolje od vas znaju šta volite i prate šta radite - Granica u obradi podataka ne postoji

(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Od početka istorije do danas 80% podataka generisano je u poslednjih 18 meseci, a tehnologija je toliko napredovala da se sada istovremeno može obraditi onoliko transkacija koliko je atoma u univerzumu, čulo se danas na otvaranju Samita biznis lidera Jugoistočne Evrope Samit 100 u Beogradu.

Alehandro Plater iz Telekom Austria Group je govoreći o digitalnoj revoluciji kazao da se nekada mislilo da postoji granica u obradi podataka, a ispostavilo se da nje nema.

- Obrada podataka se povećava bez zaustavljanja. Možemo da obrađujemo onoliko transkacija koliko je atoma u univerzumu. Govorimo o multiverzumima. To zvuči sablasno, ali to je ono što danas radimo - rekao je Plater.

Navodeći da je 80% podataka generisano u prošlim mesecima, Plater kaže da postoji trend razvijanja čip setova koji mogu da obrađuju više podataka i njihovo povezivanje sa centrima za obradu.

Koncept je, recimo, da umesto mi da pokušavamo da identifikujemo korelacije, to uradi mašina. Naprimer, ako se povećaju plate, povećaće se i PDV…

- Mašinama samo trebaju podaci i kapacitet za obradu, i to je to - kaže Plater.

On ističe da se vodi veoma mnogo etičkih diskusija, a jedna od njih je o tome da se ostane što duže na nekoj platformi. Ukazao je na izjavu direktora You Tube-a koji je rekao da je njegovi najveći konkurent "spavanje", odnosno ako bi ljudi mogli manje da spavaju, da bi što više vremena mogli da provedu na toj mreži.

Zato You Tube ima opciju "autoplay", da bi korisnici ostali što duže, a isto važi i za Google i Amazon.

- Svi idu na ekonomiju prisustva - istakao je Plater i dodao da se ljudima na internetu predlažu stvari koje vole "iako čak nisu ni svesni da ih vole". Tačnije, algoritam "zna bolje".

- Kada bih pitao osobu za koliko pretrči pet kilometara, ona bi mogla da kaže, za 22 minuta, iako joj realno treba 30 minuta. Algoritam će izmeriti realno vreme. To je drugi etički problem. Algoritmi ne slušaju vas nego samo prate šta vi radite. Praznina između toga im je nebitna - rekao je on.

Ukazao je na još jedan primer korelacije podataka na Facebook-u.

- Ako ste na primer žena koja je upravo rodila dete, verovatno želite da se priključite grupi žena koja su takođe nedavno rodile, a druga preporuka je na primer opcija protiv vakcinacije. Treća preporuka je neka teorija zavere, jer algoritam može da vidi korelaciju iako ne biste to glasno izgovorili - rekao je Plater.

Antonela Mei Potler iz Boston Consulting Group ističe da se postavljaju brojna etička pitanja, ali i brojne mogućnosti.

Navela je da digitalnu revoluciju koja se trenutno odvija pokreću nova tržišta potrošača poput Indije, Meksika, Indonezije, Argentine…

Kaže da u velikoj meri zdravstvo usvaja novu tehnologiju i da na taj način stvara neke nove usluge.

- Na taj način se može obezbediti nova zdravstvena nega - navela je je Potler.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.