Izvor: eKapija | Ponedeljak, 01.10.2018.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rešenje za trenutno nisku cenu jabuke - skladištenje

Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)
U Evropi se beleži izuzetno visok prinos jabuke, čak za 35% veći nego lane. Ovo je jedna od najrodnijih godina i kod nas. Profesor Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu procenjuje da će u Srbiji po završetku berbe biti više od 420.000 tona, što je znatno veća proizvodnja u odnosu na 2017. godinu, piše Poljoprivrednik.

Berba je svuda počela ranije. To su možda neki od razloga zbog kojih je ovogodišnja cena jabuke dosta niska. S druge strane hladnjačari su utvrdii otkupnu cenu i ona, u zavisnosti od sorte, iznosi od 22 do 40 evrocenti.

- Moja preporuka proizvođačima je da, ako mogu da skladište jabuku, to i urade, umesto da je odmah prodaju. Imamo podatak da je u Kini zbog izmrzavanja rod smanjen do 30%. Inače, ova zemlja proizvodi više od 50% celokupne svetske proizvodnje. Procena je da će kasnije cena jabuke rasti. U poslednjih 10 godina imali smo najviše cene u Evropi i to se neće ponavljati. Polako ćemo se približavati evropskoj ceni od 30 do nešto više od 40 evrocenti. Cena je veća za crvene sorte - naglašava Keserović.

Keserović poručuje proizvođačima i da je neophodno da polako menjaju strukturu sortimenta i da se opredeljuju za sorte koje ne mogu da se proizvode u Rusiji. To se odnosi, pre svega, na klonove "gale", kao što su "devil" i "fendeka", kao i kasnije sorte "greni smit" i "fudži". I cena jabuke za preradu je niska, ali kako Keserović smatra, proizvođači će na kraju biti zadovoljni, navodi se na portalu Poljoprivrednik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.