Izvor: Beta | Petak, 27.03.2009.| 15:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisan Sporazum BIH i Srbije o ekonomskoj saradnji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević potpisali su 27. marta 2009. godine u Sarajevu sporazum o ekonomskoj saradnji te dve zemlje.

Sporazum će omogućiti proširenje ekonomske saradnje u svim oblastima od značaja za privredni i društveni razvoj Srbije i BiH, izjavila su dva ministra.

Ministri su naglasili da se u vreme svetske ekonomske krize, zemlje regiona trebaju "okrenuti jedne drugima" i sarađivati.

- Obe zemlje će ove godine imati prinudno smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita pošto je značajno opao i uvoz i izvoz- ocenio je tokom susreta ministar Dinkić.

Zirojević je rekao da je Srbija najveći strani investitor u BiH s investicijama od 1,6 800 mil EUR, što je 22% ukupnih stranih ulaganja.

Obim spoljnotrgovinske razmene između dve zemlje u 2008. godini iznosio je, kako je kazao, više od 1,3 mlrd EUR..

Dinkić i Zirojević su inicirali i potpisivanje sporazuma kojim che se unaprediti saradnja dve zemlje u železničkom transportu, poljoprivredi, ruralnom razvoju i namenskoj industriji. Taj dogovor regulisaće i problem priznavanja sertifikata o kvalitetu proizvoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.