Izvor: eKapija | Ponedeljak, 01.10.2018.| 09:07

EU Kragujevcu daje 810.000 EUR - Sledi rekonstrukcija Velikog parka, mosta na Lepenici, proširenje industrijske zone...

(Foto: mariait/shutterstock.com)
Za realizaciju tri projekta ukupne vrednosti 972.711 EUR, grad Kragujevac dobiće podršku iz Programa Evropske unije razvoju opština – EU PRO u iznosu od 810.460 EUR. Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i resornim ministarstvima i institucijama Vlade Republike Srbije. Evropska unija je za ovaj trogodišnji program, koji je počeo u januaru 2018. godine, opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 mil EUR, prenosi zvanični sajt grada Kragujevca.

Prvi ugovor o realizaciji projekta Izgradnja otvorenih sportskih terena u Velikom parku u okviru podrške razvoju lokalne infrastrukture biće potpisan do 19. oktobra. Vrednost projekta je 174.935 EUR. EU PRO učestvuje sa 147.226, a grad sa 27.709 EUR. Reč je o rekonstrukciji otvorenih sportskih terena u Velikom parku, uključujući pešačku zonu, košarkaški teren, tribine, ulaznu kapiju, orgadu, kišnu kanalizaciju kao i nabavku odgovarajuće opreme. To će doprineti poboljšanju uslova za brojne sportske klubove, lokalno stanovništvo, a posebno đake osnovnih i srednjih škola.

U okviru podrške unapređenju poslovne infrastrukture, odobren je projekat Revitalizacija i proširenje lokacije u staroj industrijskoj zoni. U pitanju je izgradnja komunalne infrastukture i saobraćajnica koje treba da povežu stare i nove lokacije u zoni 22. decembar i Rakalj, što će biti od velikog značaja za postojeće i potencijalne investitore. Osim toga, stanovnici naselja Ilina voda biće priključeni na novi vodovod. Vrednost projekta je 756.660 EUR. EU PRO učestvuje sa 633.234, a lokalna samouprava sa 126.426 EUR.

Treći projekat odnosi se na izradu tehničke dokumentacije za sanaciju mosta preko reke Lepenice kod Šest topola. EU PRO će za realizaciju obezbediti 30.000 EUR, a grad Kragujevac 8.116 EUR. Izradom tehničke dokumentacije stvoriće se uslovi za njegovu rekonstrukciju što će omogućiti bezbedan saobraćaj kako za korisnike industrijske zone i njihove dobavljače tako i za pešake.

Pored toga, SWISS PRO – program podrške Vlade Švajcarske namenjen razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti, odobrio je tehničku podršku za dva projekta grada Kragujevca - podrška razvoju civilnog društva i lokalna partnersta za zapošljvanje mladih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.