Izvor: eKapija | Nedelja, 30.09.2018.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra - Počasni gost Maroko

Ilustracija
Ilustracija (Foto: sheff/shutterstock.com)
Ovogodišnji Međunarodni beogradski sajam knjiga koji će okupiti više od 500 domaćih i stranih izlagača, održaće se od 21. do 28. oktobra, pod sloganom "Radost čitanja".

Na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare održanoj u petak, 28. septembra, u svečanoj sali Skupštine Grada Beograda, Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu, naglasila je da joj je velika čast što može da najavi 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga na kojem će počasni gost biti Kraljevina Maroko. Ona je istakla da je Kraljevina Maroko značajan gost koji će mnogo pružiti ovogodišnjem Sajmu knjiga i dodala da Sajam knjiga svake godine sve više napreduje i da je broj posetilaca iz godine u godinu sve veći.

Predsednik Odbora Sajma knjiga dr Zoran Avramović, podsetio je na kulturni značaj Sajma knjiga, naglašavajući "da od svih kulturnih događaja u Srbiji, Međunarodni beogradski sajam knjiga ima najbogatiju i najdužu tradiciju, kao i da beleži najbrojniju posećenost".

On je istakao da se Sajam knjiga održava na 30.000 m2 izložbenog prostora i da broj domaćih i inostranih izlagača raste svake godine. Avramović je saopštio da je ovogodišnji "Grad gost", grad Niš.

Najavljujući program ovogodišnjeg počasnog gosta, Kraljevine Maroka, prisutnima se obratio ambasador Kraljevine Maroka u Srbiji, NJ.E. Mohamed Amin Belhaž i rekao da mu je "drago što je Kraljevina Maroko prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na ovom značajnom događaju koji okuplja svake godine najznačajnije pisce, pesnike i druge stvaraoce u domenu književnosti i znanja iz Srbije i iz celog sveta".

On je istakao da će učešće Kraljevine Maroko na ovogodišnjem Sajmu knjiga obeležiti produkcija marokanskih književnih dela, izdanja najznačajnijih nacionalnih izdavača, kao i serija tribina na štandu izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, na kojima će govoriti istaknuti i nagrađivani marokanski književnici i mislioci poput prof. Tahar Ben Želuna, dr Abdela Busufa i Sane Šairi.

Pored, Ben Želuna, gosti ovogodišnjeg Sajma knjiga biće i pisci iz drugih zemalja - slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, portugalski pisac Valter Ugo Mai i peruanski pisac i novinar Santjago Ronkaljolo.

Domaći programi Sajma knjiga obuhvatiće dijaloško – tribinske celine i izložbe povodom obeležavanje značajnih jubileja u srpskoj književnosti, 200 godina od objavljivanja Vukovog rječnika, 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa.

Ove godine na Beogradskom sajmu, pored Sajma knjiga, od 21. do 28. oktobra biće održan i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Media market".

Školski dan na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 25. oktobra 2018. Pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara, navodi se na sajtu Beogradskog sajma.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.