NavMenu

Vlatko Đuriček, direktor kompanije CTP za Srbiju - Imamo dugoročne planove za srpsko tržište

Izvor: eKapija Sreda, 03.10.2018. 11:13
Komentari
Podeli
Vlatko ĐuričekVlatko Đuriček
CTP poseduje CTPark Network, najveći integrisani sistem vrhunskih poslovnih parkova u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sa više od 4,5 miliona m2 objekata A klase na više od 97 strateških lokacija. Kompanija planira da proširi svoj portfolio prostora za izdavanje kroz proširenje saradnje sa postojećim klijentima, a u ovom momentu smo jedini internacionalni institucionalni investitor-developer u Srbiji u oblasti industrije. Imamo jasnu nameru da budemo aktivni i da se dalje razvijamo na srpskom tržištu.

Ovako Vlatko Đuriček, direktor kompanije CTP za Srbiju, u razgovoru za eKapiju najavljuje planove jednog od najvećih evropskih investitora u oblasti industrijskih objekata i najvećeg u regionu centralne i istočne Evrope.

Kompanija na globalnom nivou posluje već 20 godina, a kao najreprezentativnije projekte ističu Industrijski Park Brno u Češkoj i CTP Park Bukurešt u Rumuniji. Trenutno imaju 370 zaposlenih, od kojih u Srbiji radi njih pet.

Naš sagovornik ocenjuje srpsko tržište kao značajnu priliku za dalji razvoj poslovanja i smatra da je uporedivo sa dosadašnjim iskustvom firme u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Napominje i da postoji kvalifikovana radna snaga i zadovoljavajuća razvijena infrastruktura, kao i velika mogućnost realizacije velikih industrijskih objekata.

eKapija: U julu ste najavili planove za proširenje u Srbiji i investicije koje podrazumevaju kupovinu imovine u Beogradu i Novom Sadu. Dokle ste stigli sa realizacijom tih planova?

- CTP u prvoj fazi planira investicije u Srbiji vredne 75 mil EUR, u prvih 120.000 m2 objekata u Beogradu i Novom Sadu. Prvi projekat u Srbiji, CTP Park Beograd Zapad sa svoja dva zasebna objekata nalazi se u finalnoj fazi realizacije. Reč je o objektu od 12.000 m2, u kojem je smešten klijent Phoenix Pharm i koji ima mogućnost proširenja od 5.500 m2. Drugo ulaganje u istom regionu biće u objekat od 13.600 m2 za koji je rok otvaranja drugi kvartal 2019.

Što se tiče druge investicije - CTP Parka Novi Sad, završili smo kupovinu zemljišta i počinjemo proces projektovanja i ishodovanja dozvola za gradnju. Očekujemo da već krajem septembra ili početkom oktobra dobijemo građevinsku dozvolu, nakon čega počinjemo izgradnju. Objekat u Novom Sadu, za koji je rok za otvaranje četvrti kvartal 2019. godine, imaće više od 23.000 m2.

eKapija: CTP je kompanija za razvoj i upravljanje komercijalnim nekretninama, čija je specijalnost izgradnja visokotehnoloških poslovnih parkova za kompanije koje realizuju strateške investicije u Centralnoj Evropi. Kako izgleda realizacija jednog "plug-and-play" projekta, po fazama?

- Realizacija jednog takvog projekta počinje analizom, traženjem i akvizicijom adekvatne lokacije za izgradnju. Sledi izrada projektne dokumentacije i ishodovanje svih potrebnih dozvola, a nakon toga izgradnja objekata i primopredaja krajnjem korisniku. Kada klijent počne da koristi industrijski park, CTP nastavlja da upravlja objektom i da po potrebi vrši neophodne adaptacije, dogradnju ili rekonstrukciju.

eKapija: Šta sve obuhvata upravljanje komercijalnim nekretninama? Koje još usluge mogu očekivati vaši partneri, pored same izgradnje industrijskih parkova?

- Svesni smo da je saradnja sa klijentima naš fokus i u potpunosti smo okrenuti ispunjenju njihovih potreba i zahteva. Na primer, u određenim projektima smo na zahtev i za potrebe klijenata gradili bolnice i hotele, a gradimo i veštačka jezera, ukrašavamo fasade... Sve to u cilju što većeg zadovoljstva zaposlenih u kompanijama koje su korisnici nekretnina.


eKapija: Ko su vam najveći klijenti, odnosno korisnici prostora u industrijskim parkovima?

- Na globalnom nivou to su Bridgestone, Continental, Faurecia, Honeywell, Johnson Control, ABB, Zodaic Aerospace, DHL. Ovo je samo mali deo referenci CTP-a, jer lista svih klijenata obuhvata više od 450 velikih multinacionalnih kompanija.

eKapija: Šta biste izdvojili kao prednost kompanije CTP u odnosu na konkurenciju?

- Naša kompanija ima veoma diverzifikovan portfolio i fleksibilnu ekspanziju. Kontinuirano investiramo u postojeći portfolio,a zadovoljstvo naših partnera potvrđuje činjenica da 70% novih projekata gradimo za već postojeće klijente.

eKapija: Kakva su iskustva CTP-a kada je reč o poslovanju na nekoliko tržišta? Kakvi su planovi kompanije za Srbiju u narednom periodu?

- Nismo primetili značajnije razlike u načinu poslovanja. Ključna razlika jeste nivo industrijske razvijenosti svake zemlje ponaosob i internacionalnih klijenata u određenim državama.

Što se tiče planova za srpsko tržište, smatramo da ćemo u Srbiji ponoviti scenario koji se dogodio u Rumuniji, naravno, srazmerno veličini tržišta. Naš cilj je dugoročni ostanak i izgradnja portfolija u prve dve faze od 200.000 m2, sa namerom da nastavimo investiranje i zapošljavanje.

Kompletan sadržaj biltena Nekretnine i enterijer - Rast tržišta donosi nove poslovne šanse pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.