Izvor: Tanjug | Petak, 28.09.2018.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

ANTIĆ: Struja neće poskupeti

Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da neće biti povećanja cene električne energije u narednom periodu, kao i da je snabdevanje ključnim energentima u zemlji stabilno, pa se očekuje i stabilna grejna sezona.

Takođe je najavio da će toplane od 1. oktobra početi s toplim probama ako bude hladnije vreme.

- Kada je u pitanju snabdevanje svim ključnim energentima, ono će biti apslolutno stabilno. Svi energenti su obezbeđeni i ima ih na tržistu - rekao je Antić gostujući na TV Prva, dodajući da će toplane u Srbiji reagovati u skladu sa svojim odlukama i da će u velikim gradovima od 1. oktobra početi tople probe.

Upitan o ceni električne energije i zahtevima MMF-a, on je rekao da Srbija "brani cenu električne energije dobrim poslovnim rezultatima Elektroprivrede Srbije i time što ima zahvalan energetski miks u proizvodnji energije, odnosno Đerdap 1 i 2 kao snažne proizvođače iz hidroptencijala".

- Elektroprivreda posluje pozitivno, i iako predstavnici međunarodnih finansijskih institucija nisu srećni što je cena električne energije najniža u Evropi, oni razumeju da je pozicija Vlade vrlo odgovorna po tom pitanju i da mora da bude prilagođena socijalno ekonomskoj situaciji u Srbiji. Kako se ona bude popravljala, nijansiraće se i cena - rekao je ministar.

Kako je dodao, MMF je pre tri-četiri godine imao snažnu poziciju za povećanje cene struje, a sada to pitanje više nije u prvom redu prioriteta.

Ministar je rekao i da će "u nekom periodu sigurno doći i do pomeranja cena gasa", budući da postoji trend rasta cene nafte na svetskom nivou, ali da to neće biti ništa dramatično.

- U nekom periodu će sigurno doći do pomeranja cena gasa, i nekih nijansiranja u odnosu na cenu nafte, ali neće biti ništa dramatično u ovom periodu do kraja godine - rekao je Antić.

Kada je u pitanju povećanje cene grejanja, Antić je istakao da je to u nadležnosti lokalnih samouprava i da "svi tonovi koji dolaze idu u pravcu da se to ne očekuje".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.