Izvor: eKapija | Ponedeljak, 08.10.2018.| 18:20

Uspešna saradnja nauke i privrede - Inovativni fasadni sistem i rešenje za zaštitu od buke kompanije Beton Lučko

Zaštita od buke kod naplatnih kućica za Most Krk
Zagrebačka kompanija Beton Lučko prisutna je na hrvatskom tržištu već više od 20 godina. lzgradnjom proizvodnih pogona i rasprostranjenom prodajnom mrežom na celoj teritoriji Hrvatske, postala je vodeća firma u svom segmentu. Proizvodni asortiman čini velik izbor visokokvalitetne betonske galanterije: pločnici, ivičnjaci, kanalice, cevi, lomljeni blokovi, obloge stepenica, fasadne obloge...

Beton Lučko je danas renomirani i prepoznati partner u gradnji, i to upravo zahvaljujući kvalitetu i raznolikosti proizvodnog programa, a ističe se i inovativnošću i čestom saradnjom sa naučnim institucijama sa kojima razvija nove i unapređuje postojeće proizvode.

Eco-Sandwich

Jedan od takvih inovativnih projekata je i Eco-Sandwich kuća. Prva je otvorena u septembru 2016. godine i jedna je od 12 planiranih tipskih višeporodičnih kuća sa tri stana, kao novi stambeni tip u okviru subvencionisane stanogradnje u gradu Koprivnici. Na ovoj kući je prvi put upotrebljen ventilirani fasadni sistem Eco-Sandwich.

Projekt Eco-Sandwich nastao je kao rezultat saradnje hrvatskih naučnih institucija (Građevinski i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i industrije, a odobren je za finansiranje u okviru programa Evropske unije CIP-EIP-Eco-Innovation 2011. Inovativni proizvod prepoznao je i Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, koji je delom sufinansirao projekat.

Eco-Sandwich panel ima mali koeficijent prolaska toplote, jer koristi beton s recikliranim agregatom. Tako je toplotna provodljivost 36% manja u odnosu na beton izrađen s prirodnim agregatom. Kao toplotna izolacija koristi se mineralna vuna izrađena korištenjem Ecose® tehnologije, sa prirodnim smolama kao vezivom. Celokupni fasadni sistem Eco-Sandwich otporan je na požar, pa ga je moguće ponovo iskoristiti i u celosti reciklirati.

U poređenju sa drugim rešenjima koja postoje na tržištu, pretpostavljajući jednaku debljinu termoizolacije, Eco-Sandwich zidni paneli imaju povoljnije karakteristike u pogledu troškova životnog ciklusa i svojstava, uz istovremeno postizanje znatno manjeg stepena uticaja na okolinu.

Eco-Sandwich zidni panel osvojio je zlatnu medalju na 63. međunarodnom sajmu inovacija INOVA 2014 u Briselu. Na sajmu BAU 2015 bio je nominovan za BAU-trend AIT + Xia nagradu kao jedan od deset inovativnih proizvoda. Predstavljen je i na sajmu inovacija u Ženevi, a na 38. internacionalnoj izložbi inovacija INOVA 2013. je dobio zlatnu medalju i nagradu INOVA za najbolju ekološku inovaciju.

Ruconbar

Još jedan inovativni proizvod kompanije Beton Lučko je i Ruconbar - betonski zid za zaštitu od buke sa granulama reciklirane autogume koji se, osim dobrih osobina upijanja zvuka, ističe i pozitivnim ekološkim svojstvima. Naime, ovakvom proizvodnjom rešava se i problem otpada za stare automobilske gume, što nijedan sličan proizvod na tržištu ne nudi kao dodatnu vrednost.

Ruconbar predstavlja veoma efikasno i ekonomično rešenje za zaštitu od buke, jednostavno za primenu. Inovativna tehnologija za proizvodnju lakog betona sa ugradnjom gumenih granulata jedinstvena je na tržištu, a ovaj zid se može montirati duž autoputeva ili železničkih pruga, odnosno svuda gde je potrebna zaštita okolnih naselja. Primenjiv je i u gusto naseljenim urbanim područjima, zbog lake i brze izgradnje, kao i velikog broja mogućih oblika i dizajna.

Projekat "Zaštita od buke kod naplatnih kućica za Most Krk", u kome je korišćen Ruconbar, nagrađen je za poštovanje načela održive gradnje graditeljskom nagradom CEMEX Hrvatska, koje se dodeljuju za najuspešnija arhitektonska i građevinska dostignuća u prethodne dve godine.

Ruconbar (RUbberised COncrete Noise BARriers - gumirana betonska barijera od buke) je, inače, projekat nastao pod okriljem Eko-inovacione inicijative (Eco-Innovation initiative) i programa Izvršne agencije EU za konkurentnost i inovacije (Executive Agency for Competitiveness and Innovation Framework Programme - CIP). Ovo rešenje može značajno doprineti i ublažavanju razlike između zemalja članica EU i potencijalnih kandidata za članstvo, kroz smanjenje buke i efikasnije upravljanje otpadom.

Kompletan sadržaj biltena Nekretnine i enterijer - Rast tržišta donosi nove poslovne šanse pročitajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.