Izvor: Tanjug | Četvrtak, 27.09.2018.| 15:57

Data centar u Kragujevcu biće izgrađen do kraja 2019.

Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)
Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja smestio je danas opremu i podatke u Državni data centar, a direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović je izjavio da se priprema projekat za izgradnju velikog data centra u Kragujevcu, koji će biti završen do kraja 2019.

U Državnom data centru u Beogradu je smeštena rezervna baza podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, sa oko pet miliona podataka osiguranih lica i osiguranika u Srbiji, u skladu sa najvišim bezbednosnim i tehničkim standardima.

Jovanović i direktor CROSO Nebojša Tomić su tim povodom potpisali sporazum o korišćenju Državnog data centra za potrebe registra i obišli prostorije Državnog data centra.

- Danas je napravljen još jedan korak na unapređenju infastrukture elektronske uprave i primer saradnje dve državne institucije. Postavili smo danas opremu CROSO u Državni data centar. Na taj način CROSO ispunjava zakonsku obavezu da ima svoju rezervnu lokaciju i bek ap podataka. Takođe, na taj način optimizujemo infrastrukturu i upošljavamo kapacitete Državnog data centra.

Jovanović ističe da je jedan od najznačajnijih projekata elektronske uprave izgradnja velikog Državnog data centra u Kragujevcu i da je u toku izrada projektne dokumentacije.

- Očekujemo da njegova izgradnja počne dogodine, biće pet puta veći od Državnog data centra u Beogradu. I tu će biti mesta i za opremu državnih organa i lokalne samouprave, kao i treća lica odnosno za najam telekomunikacionim operatorima. Kada bude izgrađen i ovu opremu CROSO ćemo prebaciti u Kragujevac - kazao je on.

Tomić je rekao da je CROSO formirao sekundarnu bazu podatka u Državnom data centru u Beogradu, koja zadovoljava najviše standarde.

- Takođe, sporazumeli smo se da poštujemo važeće propise o zaštiti podataka o ličnosti i podataka koji predstavljaju poslovnu tajnu - naglasio je Tomić.

Pozvao je sve kolege iz državne uprave i lokalne samouprave da koriste Državni data centar.

U Državnom data centru se od ranije nalazi oprema Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa 30 miliona podataka iz matičnih knjiga ropđenih, venčanih i umrlih, a do kraja godine će se naći i knjiga državljanstva u saradnji sa MUP-om Srbije.

Državi data centar ima napajanje strujom sa tri nezavisna izvora, što omogućava autonomiju rada centra od čak 48 sati.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.