Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.09.2018.| 13:14

Malte Martin, direktor prodaje za međunarodno tržište nemačke firme Barthauer - Novi softver poboljšaće rad preduzeća za vodovod i kanalizaciju

Malte Martin, direktor prodaje za međunarodno tržište nemačke firme Barthauer
Iskopane ulice, mnoštvo radnika, zaustavljanje saobraćaja, česta je slika u gradovima Srbije kada su u toku radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Nedostatak informacija o lokaciji i stanju cevi, neretko komplikuje i produžava rad ovih preduzeća.

Kako se može unaprediti i poboljšati rad preduzeća iz oblasti vodovoda i kanalizacije, odgovor daje nemačka kompanija BARTHAUER sa softverom namenjenim, za sada, samo ovom sektoru.

Kako ovaj softver funkcioniše, da li može biti primenljiv i u drugim oblastima, koji su njegovi benefiti i prednosti kao i kako bi on doprineo u rešavanju nekih problema sa kojima se već godinama, ali i decenijama, imajući u vidu stanje vodovodnih cevi u Srbiji, bore srpska komunalna preduzeća, objasnio nam je Malte Martin, direktor prodaje za međunarodno tržište kompanije Barthauer, koja je komunalnim preduzećima na ovim prostorima omogućila besplatno korišćenje ovog softvera sve do 2021. godine.

eKapija: Na nedavno održanoj BaSYS radionici u Beogradu, inače trećoj po redu, koju su organizovali nemačka kompanija Barthauer zajedno sa lokalnim partnerima - Građevinskim fakultetom i firmom JIE Engineering iz Beograda, svečano je potpisan Sporazum o nastavku saradnje između kompanije BARTHAUER i javnih komunalnih pilot preduzeća, u sklopu projekta DeveloPPP. Možete li da nam kažete nešto više o ovom projektu?

- Opšti cilj ovog DeveloPPP projekta jeste da omogući zainteresovanim kompanijama iz oblasti vodovoda i kanalizacije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori da uvedu profesionalni sistem za upravljanje mrežnim infrastrukturnim sistemima kroz BaSYS softversko rešenje i da srednjoročno podržavaju kompanije iz ovih oblasti u postizanju evropskih standarda i povećanju efikasnosti preduzeća

Takođe, cilj ovog programa je podizanje svesti o pravilnom korišćenju podataka u sklopu komunalnih preduzeća, jer, prema ukupnom dosadašnjem iskustvu, u Nemačkoj, u Evropi i na Bliskom Istoku, komunalna preduzeća često ne koriste prednosti upravljanja podacima.

Moram da kažem da je ovaj projekat u zemljama Zapadnog Balkana, započet u periodu od 2016. do 2018. godine. Projekat su sufinansirali nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kompanija Barthauer Software GmbH, a projekat se realizovao uz podršku DEG KfW, pridružnice nemačke KfW razvojne banke-

eKapija: Šta donosi softver BaSYS, i koje su to mogućnosti i prednosti BaSYS softverskog rešenja?

- Prvo, prednost koja se dobija ovim softverom je centralizovana baza, tj. mogućnost da se na jednom mestu nalaze sve informacije i podaci. Kao na primer, gde su cevi smeštene, koja je dužina cevi, koliko su stare, koji je problem u pitanju itd. Kroz BaSYS sistem možete pratiti celokupan radni proces upravljanja mrežom i objektima i to u svim radnim koracima: počev od projektovanja do obrade postojećih mreža, objekata i tehničkih podataka, preko njihove tehničke analize, provere i procene pouzdanosti, dinamičkog proračuna mreže do izgradnje i nadzora u procesu izradnje mreže, optimizacije, inspekcije i saniranja. Pored toga BaSYS software nudi i module za upravljanje i održavanje uredjaja, kao i za upravljanje imovinom, radnim nalozima i održavanjem mreže.

eKapija: Jedan od ciljeva ovog projekta i softvera je postizanje evropskih standarda i povećanje efikasnosti preduzeća. Na koji način bi preduzeća koja bi koristila ovaj softver ostvarila veću efikasnost?

- Sve kreće na tom početnom nivou. Mnoga komunalna preduzeća, pa čak i u Nemačkoj, ne znaju gde su, na primer, određene cevi smeštene. Tu je zatim nedostatak informaciija o materijalu, dužini, uopšte, o stanju neke vodovodne cevi. Da bi sistem funkcionisao, morate da pratite njegovo stanje i imate sve potrebne informacije. Na taj način ne šaljete ekipe na pogrešna mesta, štedite vreme.

eKapija: Prema vašem dosadašnjem iskustvu, koji su najveći problemi naših preduzeća u oblasti vodovoda i kanalizacije?

- Ono o čemu se ne razmišlja ovde i što je negde smetnuto s uma, je svest, tačnije nepostojanje svesti o važnosti ovog sistema. Jer znate, kada je u pitanju neki put, rupu svi uoče odmah i žale se, ali kada je u pitanju vododvod i kanalizacija, niko ne obraća pažnju dok ne nastane neka kolateralna šteta.

Takođe, u Nemačkoj na primer, postoje određeni standardi, kako prikupljati podatke, a tih standarda u Srbiji nema. Ima mnogo komunalnih preduzeća koja zaiste žele da napreduju i rade dobar posao, ali ima još mnogo prostora za poboljšanje.

eKapija: Poznato je da vodovodi u Srbiji imaju izražen problem gubitka vode u mreži. Može li onda BaSYS softver da detektuje mesta na kojima se takvi problemi javljaju?

- Detekcija gubitka vode mora imati obiman, jasan pristup, a naš sistem može biti deo rešenja. Da bi se znalo gde je tačan izvor problema, moraju se imati informacije koje će ukazati na na tačnu lokaciju problema, a ne da se šalju ekipe, tamo gde mislite da je pukla cev, a zapravo niste sigurni, pa se iskopa pola grada.

eKapija: Na nedavno održanoj radionici predstavljena su i iskustva javnih komunalnih preduzeća za vodovod i kanalizaciju koja su učestovavala u pilot programu - ViK Bijeljina, ViK Gračanica, ViK Tuzla i ViK Velika Kladuša (Bosna i Hercegovina), ViK Subotica (Srbija) i Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (Budva, Crna Gora). Kakva su iskustva preduzeća koja su imala prilike da isprobaju ovo softersko rešenje?

- Mislim da su veoma zadovoljni, jer mi ne nudimo samo softver, već celokupan paket i tehničku podršku, kao i konsultantske usluge, tako da mogu odmah da rade. Inače, korišćenje softvera je besplatno sve do 2021, a plaćaju se samo konsultantske usluge i tehnička podrška. U saradnji sa našim lokalnim partnerima JIE Engineering i Građevinskim fakultetom u Beogradu, mislim da imamo odličan tim. I moram da spomenem Aleksandra Krstića, benchmarking kordinatora, koji je povezan sa svim preduzećima u pilot projektu.

eKapija: Ima li za sada, još zainteresovanih preduzeća?

- To je i razlog naše održane radionice. Prvi dan je bio rezervisan za nadogradnju znanja i razmenu iskustava izmedju naših postojećih pilot preduzeća, dok smo drugi dan radionice imali razgovore sa novim zainteresovanim preduzećima, kako bismo im objasnili kako softver funkcioniše i predočili prednosti i benfite BaSYS softverskog rešenja za njihovo preduzeće.

eKapija: Da li bi ovaj softver mogao da se koristi u nekim drugim delatnostima, ili je za sada namenjen samo u ovom sektoru?

- Sistem je primenjiv i za upravljanje putevima, gasnu mrežu, kablovsku mrežu takođe. Može da se koristi takođe i za katastar šuma. Ako, na primer, želite da znate gde se drvo nalazi, da li je i dalje zdravo ili je za sečenje, ovaj softver može može da vam olakša rad. Tako da je primenjiv za bilo koju infrastrukturu koja ima atribute za to.

eKapija: Koji su naredni planovi vaše kompanije, u ovom sektoru, generalno, kako za Srbiju tako i za region - BiH, Crnu Goru itd?

- Naredni planovi su naravno, da proširimo tržište. Ono što mi želimo je da nastavimo saradnju sa preduzećima sa kojima već radimo, i da razvijemo upotrebu softvera i u drugim komunalnim preduzećima, Nadamo se, takođe, da će se u Srbiji u međuvremenu implementirati standardi za upravljanje podacima, jer mnogo znači ako imate neki okvir u kojem znate da možete da poslujete i radite.

Sandra Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.